Hej Bruno,
Jag gissar att du tänker börja tillverka cider?
Att gå på Julittas äppeldagar är nog bästa utbildningen. De har ju cidertillverkning också. Om du kan - tala med Håkan Svensson om ambitionen att snabbast möjligt få fram syrlig frukt samt vildapel på svagväxande grundstammar. Berätta gärna här vad du lärde!
Själv har jag föreläst på Ulrikdals slottsträdgårdars äppeldagar i helgen. En aktiv medlem, Bengt från Sveriges pomologiska sällskap lade fram en fin äppelutställning med femtiotalet sorter. Påminnelse om att av de 7500 erkända äppelsorterna finns ganska många syrliga, beska, bittra...
Flera aktiva cidertillverkare kom med sina frösådda äppelsorter och ville få hjälp att se vilka korsningar de kunde bestå av. Inte helt lätt ens för en pomolog att se! Men ett som kan intressera dig kanske: Det finns mängder av frösådda träd på allmän mark som man kan plocka av. Både frukt och ympris naturlitgvis. Gå med i Sveriges Pomologiska sällskap så träffar du medlemmar som kan berätta var de står!
Av järnäpplena finns det åtminstone två sorter. Minns inte deras hela namn, går lätt att slå upp dock. De lagras hur länge som helst innan de blir ätmogna. Hårda som sten innan de mognar... Kanske användbara för cider?
Om jag vore intresserad av just M. sylvestris, eller frukten från andra syrliga sorter, så skulle jag ympat in dem i redan befintliga träd, eller ympat in dem på svagväxande underlag och spaljerat för att få fram frukten snabbast möjligt. Och i väntan på grundstammar (som brukar finnas tillgängliga på våren) skulle jag ha kärnsått lite varstans nu. På det som kommer kan man ympa in och spaljera och ha så länge som det fungerar. Blir det för stort om 10-20 år så är det ju bara att ta bort och starta om... Och då har man lärt sig en hel del på kuppen!
--------------------
|