Béarnaisesås
Smält 300g smör i en skål i micron (alt. kastrull)
Knäck tre ägg och lägg enbart gulorna i en rostfri kastrull (ca. 2 liter)
Kryddblandning:
* 1 msk vitvinsvinäger * 3 msk vitt vin (matlagningsvin går bra) * 5 msk vatten * 1 lagerblad * 2 msk finhackad purjolök, alt. gul lök * 1 hackad vitlöksklyfta * 1 msk torkad< dragon * 1 msk torkad körvel * smulad buljongtärning
Blanda ingredienserna till krydddblandningen i en liten rostfri kastrull och låt blandningen koka sakta tills hälften av vätskan återstår.
Värm vatten till kokpunkten i en stor gryta. (ca. 4 liter)
Häll kryddblandningen genom en sil ner i äggulorna, Håll ner kastrullen med äggulorna och kryddblandningen i det kokheta vattnet. Vispa kraftigt med elvisp tills det hela tjocknar.
Fortsätt att vispa kraftigt och droppa till att börja försiktig ner det smälta smöret, tillsätt resten av smöret sakta och försiktigt under fortsatt kraftig vispning.
När allt smör är tillsatt tar man upp kastrullen ur vattenbadet och tillsätter salt och hackad persilja efter behag och rör om. Såsen mår bra av att få vila en stund innan den serveras. Det är viktigt att använda rostfria kastruller och redskap eftersom såsen kan bli missfärgad av tex. aluminium och det är bra om alla ingredienserna är rumstempererade för bästa resultat.
Lycka till!
Redigerat av malcolm: 25-09-2010, 18:18
|