|
Den hemlige kocken, Varför väckte den så stort intresse? |
|
|
|
07-10-2010, 08:01
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
Boken "Den hemlige kocken" har sålts i massor och Mats-Eric Nilsson åker runt och håller föredrag i ämnet. Varför har den väckt så stort intresse? http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9170373159
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
07-10-2010, 11:10
|
Medlem
Antal inlägg: 2 933
Medlem sedan: 03-01-2008
Medlem nr: 13 452

|
Nej, det är inte lögn, men i början när de användes så ansågs de antagligen inte skadliga. Det kanske rent av ansågs som hälsosamt att det ökade hållbarheten hur länge som helst och att man inte skulle riskera äta mat som blivit dålig.
För att inte tala om vilka matfetter som är skadliga och vilka som är hälsosamma. Där tycker jag att det ändras för jämnan vad som är sant.
|
|
|
|
|
07-10-2010, 11:27
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Solstorm @ 07-10-2010, 12:10)  För att inte tala om vilka matfetter som är skadliga och vilka som är hälsosamma. Där tycker jag att det ändras för jämnan vad som är sant. På tal om matfetter. Var på föreläsning om smärta hos en läkare igår. Hon pratade bland annat om att kost med mindre omega 6 och mer omega 3 skulle kunna vara smärtlindrande för kronisk smärta. Finns inga vetenskapliga bevis för detta ännu däremot. För att få i sig mer omega 3 skulle man äta mer fisk och vilt och för att undvika omega 6 ska man äta mindre av spannmål och sånt. LCHF gav hon inget för, så dieten var verkligen inte någon sådan variant. Hon tyckte heller inte att man skulle trycka i sig en massa hälsokost med omega 3, det skulle man få i sig naturligt från maten. Sill och ägg till frukost varje morgon till exempel. Jag ska testa ett tag nu och se om det ger effekt.
|
|
|
|
|
09-10-2010, 08:05
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Anma @ 07-10-2010, 12:27)  På tal om matfetter. Var på föreläsning om smärta hos en läkare igår. Hon pratade bland annat om att kost med mindre omega 6 och mer omega 3 skulle kunna vara smärtlindrande för kronisk smärta. Finns inga vetenskapliga bevis för detta ännu däremot.
För att få i sig mer omega 3 skulle man äta mer fisk och vilt och för att undvika omega 6 ska man äta mindre av spannmål och sånt. LCHF gav hon inget för, så dieten var verkligen inte någon sådan variant. Hon tyckte heller inte att man skulle trycka i sig en massa hälsokost med omega 3, det skulle man få i sig naturligt från maten. Sill och ägg till frukost varje morgon till exempel. Jag ska testa ett tag nu och se om det ger effekt. Låter lite märkligt. Spannmål är framförallt en kolhydratkälla och fisk och vilt är huvudsakligen proteinkällor. Skall man ersätta spannmål borde det vara med en bättre kolhydratkälla om man inte äter för lite protein i sin nuvarande kost. Mer kålrötter, vitkål och morötter är rimligare om man skall ersätta spannmål. Fetthalten i spannmål är låg. Vad heter läkaren? Skall kolla på nätet om det står något om hennes föreläsningar.
|
|
|
|
|
09-10-2010, 09:00
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 09:05)  Låter lite märkligt. Spannmål är framförallt en kolhydratkälla och fisk och vilt är huvudsakligen proteinkällor. Skall man ersätta spannmål borde det vara med en bättre kolhydratkälla om man inte äter för lite protein i sin nuvarande kost.
Mer kålrötter, vitkål och morötter är rimligare om man skall ersätta spannmål. Fetthalten i spannmål är låg.
Vad heter läkaren? Skall kolla på nätet om det står något om hennes föreläsningar. Nej tror inte att det står något om hennes föreläsningar på nätet. Vad är det som låter märkligt? Att spannmål innehåller mycket omega 6 och att omega 3 försvinner i industriellt uppfödda djur som växer upp med främst spannmål och födokälla? Eller att fisk och vilt innehåller mer av omega 3 och mindre av omega 6? Hon gav inte några kostråd direkt, vad hon gjorde var att tala om vilka livsmedel innehåller mycket av omega 3 och vilka som innehåller mycket omega 6. Det är ju så att dagens människor får i sig 10 gånger mer omega 6 än omega 3. Fast egentligen ska det vara en balans mellan dessa fetter för att det ska vara bra. Denna föreläsning handlade endast om smärta och smärtans mekanismer och detta med omega3/omega6 var hon noga med att hon över huvud taget inte gick in på något annat angående det förutom just ur smärtsynpunkt. Kronisk smärta alltså.
|
|
|
|
|
09-10-2010, 09:22
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 10:00)  Nej tror inte att det står något om hennes föreläsningar på nätet. Vad är det som låter märkligt? Att spannmål innehåller mycket omega 6 och att omega 3 försvinner i industriellt uppfödda djur som växer upp med främst spannmål och födokälla? Eller att fisk och vilt innehåller mer av omega 3 och mindre av omega 6?
Hon gav inte några kostråd direkt, vad hon gjorde var att tala om vilka livsmedel innehåller mycket av omega 3 och vilka som innehåller mycket omega 6.
Det är ju så att dagens människor får i sig 10 gånger mer omega 6 än omega 3. Fast egentligen ska det vara en balans mellan dessa fetter för att det ska vara bra.
Denna föreläsning handlade endast om smärta och smärtans mekanismer och detta med omega3/omega6 var hon noga med att hon över huvud taget inte gick in på något annat angående det förutom just ur smärtsynpunkt. Kronisk smärta alltså. Oḱey jag tror också att det bra att utesluta spannmål om du har värk men vad skall du äta istället? Jag trodde du menade att du skulle äta fisk och kött istället.
|
|
|
|
|
09-10-2010, 10:26
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 10:22)  Oḱey jag tror också att det bra att utesluta spannmål om du har värk men vad skall du äta istället? Jag trodde du menade att du skulle äta fisk och kött istället. Inte utesluta, men äta mindre av det. Man ska sträva efter en balans mellan intag av omega 6 och omega 3, inte att utesluta det ena eller det andra. Hittade detta med en sökning på google. Det kanske ger lite klarhet i hur läkaren tänker?
|
|
|
|
|
09-10-2010, 11:28
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 11:26)  Inte utesluta, men äta mindre av det. Man ska sträva efter en balans mellan intag av omega 6 och omega 3, inte att utesluta det ena eller det andra. Hittade detta med en sökning på google. Det kanske ger lite klarhet i hur läkaren tänker? Om man äter så mycket mindre av något så att det har någon betydelse för hälsan så måste man ju äta mer av något annat om man inte vill gå ner i vikt förståss.
|
|
|
|
|
09-10-2010, 11:31
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Christa @ 09-10-2010, 12:28)  Om man äter så mycket mindre av något så att det har någon betydelse för hälsan så måste man ju äta mer av något annat om man inte vill gå ner i vikt förståss. Jamen det är väl bara tt äta mer av det man tycker är gott av det som inte innehåller så mycket omega 6. Du gör det krångligare än vad det är, eller är det bara så jag uppfattar det? Frukost med mindre omega 6 är till exempel ägg och sill istället för smörgås med ost.
Redigerat av Anma: 09-10-2010, 11:33
|
|
|
|
|
09-10-2010, 11:54
|

Medlem
Antal inlägg: 3 778
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 894

|
CITAT (Anma @ 09-10-2010, 12:31)  Jamen det är väl bara tt äta mer av det man tycker är gott av det som inte innehåller så mycket omega 6. Du gör det krångligare än vad det är, eller är det bara så jag uppfattar det?
Frukost med mindre omega 6 är till exempel ägg och sill istället för smörgås med ost. Ägg och sill innehåller ju inte så mycket kolhydrater vilket innebär att man i så fall har bytt från en kolhydratkälla till proteiner och fett. Hur det funkar beror ju förståss på vilka kolhydratkällor man har f öv till frukosten. Frukost är den tid på dagen då kroppen har störst behov av kolhydrater. Det är väääldigt lite fett i spannmål. Havre lite mer men det är ju inte så vanligt i bröd. Min kropp har krånglat mer än lovligt så jag har provat det mesta. Har provat att äta mer fett och protein till frukost men det blev inte bra alls så nu är jag tillbaka på kolhydrater men den enda spannmål jag äter är mitt eget hembakade surdegsbröd med hela korn och det äter jag på morgonen. Ingen mer spannmål annat än i nödfall. Jag jäser brödet i två dygn.
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
Christa Den hemlige kocken 07-10-2010, 08:01 Anki på Öland Antagligen för att folk i gemen inte hade en aning... 07-10-2010, 08:21 Christa Antagligen för att folk i gemen inte hade en aning... 07-10-2010, 08:25  *Stintan* Det är dock flera som skrivit om det tidigare. Kan... 07-10-2010, 09:55 Solstorm Nu ligger det ju nära till hands att fråga. Hur gå... 07-10-2010, 09:38 Christa Nu ligger det ju nära till hands att fråga. Hur gå... 07-10-2010, 18:47 Markus_H Väldigt lite av det som stod i boken var nytt. Men... 07-10-2010, 10:45 Solstorm Allmänheten tar inte till sig budskap förrän tillr... 07-10-2010, 10:52  *Stintan* Stämmer. Och om en lögn upprepas tillräckligt mång... 07-10-2010, 10:59  *Stintan* På tal om matfetter. Var på föreläsning om smärta ... 07-10-2010, 12:51   Anma Vad var det i den kosten då som skiljde den från L... 07-10-2010, 13:01  Anki på Öland ..............kost med mindre omega 6 och mer omeg... 07-10-2010, 20:13   Anma Kan det vara för att Omega 3 är inflammationshämma... 07-10-2010, 20:22         Anma Ägg och sill innehåller ju inte så mycket kolhydra... 09-10-2010, 12:10          Christa Jo, men nu var det frågan om livsmedel med mindre ... 09-10-2010, 12:20           Anma Suck, jag ger upp. Prova du så kan du väl berätta ... 09-10-2010, 12:24            Christa Ja, ge upp du. Jag ska prova. Har ju ätit enligt G... 09-10-2010, 12:27             Anma Vad fick du för resultat? Blev de lika bra med båd... 09-10-2010, 12:38              Christa Dels gick jag ner i vikt, viket var primära orsake... 09-10-2010, 13:04               Anma GI borde i och för sig inte vara så krångligt. Det... 09-10-2010, 13:18                Christa Jag ville inte heller ha en dispyt. Men jag är int... 09-10-2010, 13:20                 Anma Men hur mycket omega 6 kan det egentligen finnas i... 09-10-2010, 13:28                  Christa Till de värsta källorna till omega 6 räknas bland ... 09-10-2010, 16:24                   Anma Frågan är om omega 6 i kakor, kex och bröd kommer ... 09-10-2010, 16:47                    Christa Ärligt talat Christa, jag tror inte att en läkare ... 09-10-2010, 18:34 *Stintan* Låter ju verkligen inte långt från LCHF i mina öro... 07-10-2010, 13:30 Anma Låter ju verkligen inte långt från LCHF i mina öro... 07-10-2010, 13:34 Christa Är det någon av er som läst "Den hemlige kock... 07-10-2010, 20:30 Anma Är det någon av er som läst "Den hemlige kock... 07-10-2010, 20:33  Christa Jag har, både den och efterföljaren Äkta vara. Har... 07-10-2010, 20:37 Whiskuchi Är det någon av er som läst "Den hemlige kock... 08-10-2010, 09:19  Christa Ja.
Vad tyckte du om den? 08-10-2010, 16:57   Whiskuchi Vad tyckte du om den?
Inget vidare. Jag blir lätt ... 08-10-2010, 17:46    Christa Inget vidare. Jag blir lätt anti när det gäller hy... 09-10-2010, 07:57 Anma Köpte den andra först, Äkta vara. Ögonen fastnade ... 07-10-2010, 20:43 Christa Köpte den andra först, Äkta vara. Ögonen fastnade ... 08-10-2010, 07:33  Anma Vad är det som gör den trälig att läsa? Den inform... 08-10-2010, 09:23   Anki på Öland ...............LCHF (low carb high fat) är en diet... 08-10-2010, 10:07    Anma Inte utesluter kolhydrater, det går inte, men mini... 08-10-2010, 11:31 Monica M zon 4 Jag har läst alla böckerna också. Även den sista, ... 08-10-2010, 05:04 malcolm Läsken är inte densamma sedan Cyklamat förbjöds oc... 08-10-2010, 08:18 Anma Nej, jag använder inte matolja. Jag använder rikti... 09-10-2010, 18:42
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|