O ja, visst kan du använda din luftlök. Den här löksorten tar lite tid på sig att växa till sig, men sedan har man en fin liten grupp plantor. Man bör plantera ut en del av smålökarna som nytt utsäde om man vill ha fler plantor. (Om den blommar har jag aldrig tänkt på.)
Stjälkarna och "jordlöken"som kommer fram tidigt på försommaren kan man dra loss, hacka grovt och sedan bara använda i matlagningen ungefär som purjolök. Allt det gröna kan man ta med. Köpt gul lök är som sämst och dyrast den här tiden så luftlök och piplök är jättebra att ha tillgång till. På sensommaren drabbas all min lök av lökrost (oranga prickar). Det är tyvärr inget att göra åt det vad jag vet. På höstkanten kommer ibland nya gröna stjälkar som man kan använda.
Smålökarna,( luftlökarna) som svävar uppe i toppen kan man bryta av, tvätta och ta bort bara det skal som sitter löst. Jag brukar stoppa ner dem hela och oskalade när jag gör köttfärssås eller gryta/wok. Till fisk är den jättegod. Att skala dem är för jobbigt och onödigt, det tunna skalet stör inte tycker jag. De smakar sött och "lökigt." Råa kan de vara lite skarpa. Möjligen skulle man kunna prova att mixa sönder ca 25 råa luftlökar med en stavmixer och ersätta en hackad gul lök med.
|