Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Luftlök, hur ska jag använda den?
          LottaK
          Inlägg 10-11-2010, 22:52
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 211
          Medlem sedan:
          28-06-2003
          Medlem nr: 1 795



          Hej!
          Jag har i våras fått en planta luftlök av en arbetskamrat.
          Den ser härlig ut .... men nu undrar jag:
          Är det någon del som går att använda?
          De små lökarna som bildar blomma?
          Stjälkarna?
          Annat?
          I somras fick den bara vara, mest som ett roligt inslag i odlingen, men vore ju ännu roligare om den går att använda till nåt gott!
          Hoppas någon här vet mer!
          /LottaK
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          eugenia
          Inlägg 11-11-2010, 09:06
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 301
          Medlem sedan:
          29-09-2005
          Medlem nr: 6 614



          O ja, visst kan du använda din luftlök. Den här löksorten tar lite tid på sig att växa till sig, men sedan har man en fin liten grupp plantor. Man bör plantera ut en del av smålökarna som nytt utsäde om man vill ha fler plantor. (Om den blommar har jag aldrig tänkt på.)

          Stjälkarna och "jordlöken"som kommer fram tidigt på försommaren kan man dra loss, hacka grovt och sedan bara använda i matlagningen ungefär som purjolök. Allt det gröna kan man ta med. Köpt gul lök är som sämst och dyrast den här tiden så luftlök och piplök är jättebra att ha tillgång till. På sensommaren drabbas all min lök av lökrost (oranga prickar). Det är tyvärr inget att göra åt det vad jag vet. På höstkanten kommer ibland nya gröna stjälkar som man kan använda.

          Smålökarna,( luftlökarna) som svävar uppe i toppen kan man bryta av, tvätta och ta bort bara det skal som sitter löst. Jag brukar stoppa ner dem hela och oskalade när jag gör köttfärssås eller gryta/wok. Till fisk är den jättegod. Att skala dem är för jobbigt och onödigt, det tunna skalet stör inte tycker jag. De smakar sött och "lökigt." Råa kan de vara lite skarpa. Möjligen skulle man kunna prova att mixa sönder ca 25 råa luftlökar med en stavmixer och ersätta en hackad gul lök med.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-08-2025, 22:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon