CITAT (*Stintan* @ 19-11-2010, 09:04)

Gurka och tomat fick vi sommartid eftersom vi odlade det i växthusen. Sallad var garnityr på uppläggningsfaten vid festligare tillfällen. Blomkål sönderkokta morötter och burkärtor fick vi någon gång till söndagssteken och någon enstaka gång stuvade morötter till falukorven. Om det nu fanns morötter och lök som var helt sönderkokta i kallopsen så fanns det nog inte mycket nyttigt kvar. Kålsoppa, kåldolmar, ärtsoppa, spenatsoppa, makrill och spenat kan jag inte påminna mig att vi någonsin åt. Rotsaker förekom i soppa ibland. Potatis åt vi varje dag.
Jag vill nog påstå att grönsaker var sällsynt på matbordet hos oss under -40 -50 -60-talet. Den förhatliga fiskleveroljan glömmer jag aldrig

I skolan fick vi både kålsoppa, ärtsoppa, kålpudding och kallops. Rotmos fick vi också i skolan. Bruna bönor också, tyvärr...
Som grönsak till maten fick vi strimlad vitkål med lingonsylt i. Det hade de varje dag. Min sambo hade ett svagt minne av rivna morötter. Den största mängde grönsaker på den tiden var nog rotsaker, lök och purjolök som fanns inblandat i maten och många gånger sönderkokt. Plus potatis och rotmos förståss och det andra jag räknade upp.
Varför skulle det inte finna så mycket näring kvar i sönderkokta morötter?