CITAT (Gossen Ruda @ 17-11-2010, 10:18)

Beträffande diabetes typ 2 så är det sant att den ökar och kryper ner i åldrarna. Det är mycket möjligt att det beror på överkonsumtion av socker men det betyder inte med automatik att socker är skadligt. Allt beror på mängden. Barn skall exempelvis undvika för mycket spenat eftersom de kan skadas av nitratet. Sen är det inte nyttigt att äta för mycket oxalsyra.
Det där med nitrat och oxalsyra är jag ganska fundersam över. Jag känner ju till det du skriver men när jag höll föredrag om grönsaksodling förra våren så var det en kvinna i publiken som berättade att hon bott i Afrika ett antal år och där hon bodde är mangold basföda. Mangold innehåller oxalsyra men hon berättade att de oftast wokade mangolden och då blir ju oxalsyran kvar. Hon sa att de åt massor av mangold med oxalsyra och allt.
När det gäller nitrat så läste jag häromdagen en artikel där de påstod att det var nitratet i grönsakerna som gjorde att det var så bra för hälsan. Konstigt, skall leta reda på den igen.