CITAT
Fast det är ett kretslopp, som med sardiner, sardiner fanns det gott om ,men så fick människor för sig att plocka bort träck ifrån små fågel öar, då rann inte träcket ner i vattnet som gödning för plankton = ingen mat till sardinerna, sardinerna minskade detsamma med fåglarna och människorna blev utan fågelträck som används som gödning.
Nja, den förklaringen tror jag inte på. Havet är stort och guanoförekomsterna små i sammanhanget och dessutom är ju anledningen till att guanon alls bildas just att den INTE rinner ner i havet utan samlas på öarna. Helt klart är det utfiskningen som är orsaken till att vissa fiskarter minskat kraftigt. Utfiskning av en art kan göra att ekosystemet i havet slår över i ett annat stabilt tillstånd där den efterfrågade fiskarten utgör ett mycket mindre inslag. I ett sådant fall kanske det aldrig någonsin blir som förut igen utan andra mindre intressanta fiskarter tar över permanent istället.
Enkelt uttryckt fungerar ekosystemen som ett nollsummespel. Alla resurser som finns tillgängliga utnyttjas normalt av någon organism och om man tar bort en art frigör man de resurser som just denna art använt. När resurser blir över kommer någon annan art att dra nytta av detta och öka. Oftast blir det generalister som ökar, d v s arter som inte är så noga med sin omgivning och som kan anpassa sig lätt till förändringar. Många gånger kan det vara arter vi har problem med i olika sammanhang och anser vara skadedjur, t ex bladlöss, ogräs av olika slag och "skräpfisk". För varje art som försvinner så riskerar man alltså att gynna någon annan art som man inte vill ha mer av. Alla arter har därmed en viktig roll för att bygga upp ett väl balanserat ekosystem där inga arter dominerar alltför mycket. I rent ekonomiska termer kan man mycket förenklat säga att för varje art som försvinner så ökar våra kostnader för att hålla andra arter i schack. Ekosystemen är också mycket komplexa och det är oerhört svårt att förutse vilka effekter det blir när enskilda arter försvinner.
CITAT
Fortsätt dock att äta fisk. Det finns en del fiskarter som är lämpliga att odla i stora delar av världen. Odlad fisk minskar trycket på de vilda fiskarna. En stor del av vårt U-landsbistånd borde gå till utbildning och hjälp till fiskodling.
Fiskodling är inte bra heller. De flesta fiskar vi odlar är rovfiskar (t ex lax) och då fångar man en massa annan fisk för att göra foder till laxen. Och eftersom en massa energi försvinner i varje steg i näringskedjan innebär det att vi måste fiska MYCKET mer fisk till foder än om vi skulle äta upp den direkt själva. Dessutom orsakar fiskodlingarna övergödning av kustnära vatten och dessutom sprider de sjukdomar till de vilda fiskarna. För att undvika att fiskarna i odlingarna blir sjuka (de hålls ju i onormalt stora och täta bestånd där sjukdomar lätt sprids) ger man dem antibiotika som i sin tur sprids i omgivningarna. Även storskalig odling av fisk i dammar, t ex karp, är miljöförstörande eftersom man måste ge mycket foder. Visserligen ger man vegetabiliskt foder till karp, men det övergöder också vattnen och hamnar till sist i havet. och jag skulle tro att man använder antibiotika även i karpodlingar.