Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Ligusterhäck vintergrön zon 3-4, Vi har tagit bort en granhäck som stått i ca 50 år...
          Madelene_Frisell
          Inlägg 22-01-2011, 11:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 4
          Medlem sedan:
          20-01-2011
          Medlem nr: 38 162



          Hej!
          Vi har tagit bort en granhäck (4-5 meter hög)som stått i ca 50 år och vill nu sätta en Ligusterhäck (vintergrön). vi bor i zon 3-4(på gränsen vad jag kan se (Alingsås)). Granhäckens rötter är fortfarande kvar och ska tas bort i mars/april.
          Jag har hört att marken blir väldigt sur när man haft granhäck och kan göra att den nya häcken inte klarar sig. Borde vi vänta ett tag med att sätta nytt?, och isåfall hur länge?Vi vill helst sätta den denna sommaren, går det? Hur klarar sig en Ligusterhäck?- vi har morgon/lunsch/middagsol, inte skuggigt förens när solen försvinner vid 17-18. Idag är det väldigt mycket mossa där häcken en gång stod eftersom det vart väldigt skuggit. Är det någon som vet hur fort Liguster växer? är det mycket skötsel som krävs? Är det 5st "plantor" per meter?
          Många frågor, men jag är nybliven trädgårdsskötare=).
          Ha det bra!
          Mvh Madelene

          Redigerat av Madelene_Frisell: 22-01-2011, 11:43
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          HelenJ
          Inlägg 22-01-2011, 17:50
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 683
          Medlem sedan:
          14-07-2007
          Medlem nr: 11 521



          Ni måste jordförbättra innan ni planterar ligusterhäcken. Jag vet inte vad ni har för jord idag, om det är surt (=blött) eller väldränerat, men liguster vill i alla fall inte ha för blött. Dessutom är jorden alldeles säkert helt utarmad på näring efter granhäcken, så gräv gärna bort lite av den befintliga jorden och blanda upp med kompost/brunnen kogödsel eller bra gödslad planteringsjord, och gärna lite grovt grus också om det behöver dräneras. Ni behöver förbättra ca 50 cm djupt och lika brett. OBS! Ta inte bort all den gamla jorden, utan blanda upp den med ny istället. Så fort det är gjort kan ni plantera. Bästa tiden att plantera barrotad häck är tidig vår eller sen höst, när plantorna är i vila. Köper ni plantor i kruka (betydligt dyrare) kan ni plantera hela sommaren också.

          Liguster är väldigt tålig och snabbväxande, men behöver naturligtvis ändå skötsel. Absolut viktigast är att vattna rejält de två första säsongerna och gärna längre än så. Med rejält menas ca 20-30 liter per planta några gånger i veckan lite beroende på vädret. Är häcken lång kan en droppslang som läggs på marken underlätta betydligt. Gödsling är viktig, görs på våren (före midsommar). Det är också viktigt att hålla rent från gräs och ogräs runt plantorna. Ofta ser man högt gräs växa i och runt häcken, men det är verkligen att göra sin häck en otjänst eftersom gräset lägger beslag på all näring. Dessutom ser det väldigt illa ut... Täcker man marken med till exempel täckbark eller gräsklipp blir det lättare att sköta.

          Man sätter plantorna med cc 30, eller ca 3 plantor/meter. När de vuxit i ungefär ett år och skaffat sig bra rotsystem klipper man ner dem (antingen vår eller höst) till ca 10-15 cm över marken. Det känns förfärligt trist att göra det när man äntligen har fått känslan av en häck, men det är alldeles nödvändigt om man vill att den ska bli tät och välförgrenad. Redan på en säsong kommer plantorna att ha vuxit ikapp igen. Året efter klipper man ner dem igen, fast 10 cm högre upp än förra gången, och så håller man på tills man nått den höjd man vill ha.

          Häcken ska klippas i pyramidform, med bredast nertill och smalast upptill (precis tvärtom mot vad man brukar se). Detta är för att solen ska komma åt överallt så inte de nedersta grenarna dör av ljusbrist. Klippningen gör man oftast mitt i sommaren och ibland kan man behöva putsa en gång till på hösten. Är häcken vintergrön kan den precis som barrväxter behöva skyddas mot stark vårsol för att förhindra sk frystorka, dvs att vattnet i bladen avdunstar men att den inte kan tillgodogöra sig nytt vatten från den frusna marken.

          Lycka till.

          Edit: stavfel

          Redigerat av HelenJ: 22-01-2011, 17:51


          --------------------
          Trädgårdsmästare med bloggen Gröna funderingar
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 23-07-2025, 09:30
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon