Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Torka frukt och grönt, Jag vill höra allt... vad du torkar och hur du gör?
          blomkronan
          Inlägg 31-01-2011, 10:33
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 3 467
          Medlem sedan:
          28-07-2008
          Medlem nr: 17 820



          Det börja med att jag ville skaffa en mattork för att torka min chili i höst, men ju mera jag googla ju mera hitta jag vad man kan torka smile.gif

          Nu vill jag höra HUR ni torkar era frukter och grönsaker som ni har odlat i köksträdgården och hur ni sen förvarar det? hur länge det kan hålla? temperaturer och tider? Varmluftsugn ska oxå gå bra att använda har jag läst, men jag har ingen blush.gif

          Torka hallon, jordgubbar, äpplen och även ananas, kiwi, banan (som inte ingår i våran skandinaviska köksträdgård...) har jag läst att man kan torka och sen ha till filen på morgonen eller till en god smodis.

          Hitta en som tillverkat en trälåda och ställt en värmefläkt framför någon som provat? och sen den underbara ideén med en pappkartong och skotork

          ps. Torka svamp finns redan massor med text om, så det struntar vi i här... flirting.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Scout
          Inlägg 02-02-2011, 13:25
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 609
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 591



          Med mina små scouter (har haft lång karriär som scoutledare) torkade vi ibland mat innan vi skulle ut och vandra. Om man är många eller har mycket att torka behöer man öka kapaciteten. Vi hade en mix av dina länkar, trälådan och papplådan.

          Skaffa en papplåda av lämplig storlek, gärna smal och hög, gärna minst nån meter hög. Spika ihop ett antal träramar som ryms innuti lådan, klä dem med nät, t.ex. myggnät som man brukar ha i fönstren. På nätet lägger du de skivade bitarna av frukt, svamp och grönsaker som ska torkas. Det går även utmärkt att använda de galler som man brukar ha i ugnen eller såna man lägger bröd och kakor på när de ska svalna. Gör i nedre sidan på lådan ett hål, där ställs en kupevärmare in precis som i bilden på trälådan i din länk. ta blompinnar som är längre än lådan är bred och tryck tvåstycken av dem tvärsigenom lådan. På pinnarna ställer du en trä/nätram med skivad frukt och grönt. 5-10cm högre upp sticker du igenom ett nytt par blompinnar, på dessa ställer du en ny ram, och så vidare. Tillslut har du fyllt lådan med en hel mängd ramar ovanför varandra. Då drar du igång kupevärmaren och väntar.

          När allt är torkat tar du ut ramarna och pinnarna ovanifrån, viker ihop lådan och så tar det knappt någon plats alls i förrådet. En fördel är att värmen från kupevärmaren stiger uppåt genom alla ramarna och torkar alltihop på samma gång. Vilket möjliggör torkning av stora mängder samtidigt.


          Om du vill göra "frystorkade" maträtter för fjällvandringen:
          Laga valfri sås/gryta, bre ut den tunnt i en långpanna ställ in på ~50grader (lägsta temp) i ugnen (varmluft eller vanlig) sätt luckan på glänt (nån cm) med en slev. Rör runt då och då. När de är torrt smula ner det i en burk eller påse. När du vill äta, tillsätt vatten och värm. Koka pasta/quinoa/coscos/ris eller liknande till. Fungerar även med köttfärssås och liknande.


          Att man brukar sätta ugnsluckan på glänt beror på att det lätt blir för varmt, och då kokas/tillagas det istället för att torka. Normala ugnar (varmluft och vanlig) har rätt så kass temperaturstryrning, särskillt vid så låga temperaturer. och så vill man ventilera ut den fuktiga luften för att påskynda torkningen.
           
          Citera
          blomkronan
          Inlägg 05-02-2011, 23:01
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 467
          Medlem sedan:
          28-07-2008
          Medlem nr: 17 820



          CITAT (Scout @ 02-02-2011, 13:25) *
          Om du vill göra "frystorkade" maträtter för fjällvandringen:
          Laga valfri sås/gryta, bre ut den tunnt i en långpanna ställ in på ~50grader (lägsta temp) i ugnen (varmluft eller vanlig) sätt luckan på glänt (nån cm) med en slev. Rör runt då och då. När de är torrt smula ner det i en burk eller påse. När du vill äta, tillsätt vatten och värm. Koka pasta/quinoa/coscos/ris eller liknande till. Fungerar även med köttfärssås och liknande.

          Tack för alla tips biggrin.gif

          Frystorkat? har det ingenting med frysen att göra? det har jag alltid trott blush.gif
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          blomkronan   Torka frukt och grönt   31-01-2011, 10:33
          ingrid fuxwall   Använder flitigt min torkolla - hemmagjord och dri...   31-01-2011, 13:05
          blomkronan   Använder flitigt min torkolla - hemmagjord och dri...   31-01-2011, 15:58
          ingrid fuxwall   Tveksamt om det går att använda torkade rabarber i...   31-01-2011, 21:11
          Ålgryte   Inte får en hårfön gå så länge - den går inte så l...   31-01-2011, 21:37
          blomkronan   Tveksamt om det går att använda torkade rabarber i...   01-02-2011, 01:41
          niggle   Jag blev väldigt inspirerad i somras när vi fjällv...   31-01-2011, 21:49
          Peztis   Jag brukar torka äppelskivor (som sonen älskar) i ...   31-01-2011, 22:05
          Peztis   Vet inte om de är ätbara. Eller jo, det lär de väl...   01-02-2011, 16:24
          katah   När man har ungnen på 50 grader och vill ha luckan...   01-02-2011, 18:14
          blomkronan   Då har man örtkrydda för hela vintern. Det var ett...   02-02-2011, 07:36
          Bassam   Hej Jag ska säga att torkade inte har konserva ma...   02-02-2011, 01:42
          Platinum   Torkar svamp, chili, äpplen och örtkryddor. Byggd...   02-02-2011, 20:54
          Peztis   Jag sätter alltid en träslev så att ugnsluckan int...   04-02-2011, 18:58
          Scout   Scout, den där konstruktionen, den har alltså inge...   06-02-2011, 13:39
          blomkronan   Kunde inte låta bli... jag köpte en persilja i dag...   05-02-2011, 22:27
          Peztis   Vad du ska göra nu är att även ta hand om persilje...   05-02-2011, 22:44
          blomkronan   Idag var jag och köpte mig en kupevärmare, jag gil...   06-02-2011, 18:43
          ingrid fuxwall   Idag var jag och köpte mig en kupevärmare, jag gil...   06-02-2011, 18:55


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-08-2025, 22:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon