Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > hemgjord cider
          niggle
          Inlägg 23-02-2011, 14:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          I tidernas begynnelse bodde vi på landet i ett urgammalt hus, med urgamla äppelträd som gav massor
          av äpplen. En sommar gjorde vi cider, som efter vad jag minns, blev väldigt god.
          Jag blev pigg på att ta upp detta igen, men har inte kvar receptet längre.

          Jag skulle gärna vilja ha recept, och även andra råd kring detta inför kommande säsong.
          Kan man använda päron?

          vinterhälsningar,
          niggle
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          therese.kvist
          Inlägg 25-02-2011, 16:20
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 341
          Medlem sedan:
          23-04-2006
          Medlem nr: 7 483



          5kg äpplen
          5 l vatten
          1 tsk askorbinsyra
          300-400g socker/liter saft
          25g citronsyra

          Cidermäsk

          1. Lägg äpplebitarna i en plasthink som rymmer minst 12liter
          2. häll över kokande vatten
          3. tillsätt askorbinsyra
          4. Täck över med handduk
          5. Låt stå i rumstemp i 7-8 dagar
          6. Rör om varje dag, efter 3 dagar börjar jäsningen
          7. mosa äpplebitarna allt eftersom de mjuknar

          Tillsätt sockertillsats efter ca en vecka

          1. Sila genom vanlig silduk och låt självrinna
          2. Mät saften och häll i en gryta
          3. Tillsätt sockret.
          4. Värm under omrörning tills sockret är löst
          5. Det ska absolut inte koka
          6. Tillsätt citronsyran


          Omtappning

          Här kan man gå tillväga på två sätt.
          Har man inte vinjäsningskärl med vattenlås som är den enklaste metoden häller man upp cidern direkt
          på flaskor.
          Ställ flaskorna på brickor med gasväv över öppningen, cidern kommer skumma några dagar.
          Fyll på flakorna och förslut med korkar.
          Förvara svalt o låt vila i 3 månader.Så att bottensatsen sjunker.
          Den som häller över cidern i jäskärl gör omtappningen efter 6 veckor och efter 3 månader.


          Mitt råd är att dra ner på sockret, min cider blev toksöt! Smakar äppelmos!!! Men det beror ju på äpplesorter med! Lycka till

          Tipsar om boken Gör eget vin av frukt och bär av Anita Danielsson
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-08-2025, 05:02
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon