Den fjälliga taggsvampen har en dominerande smak! Man kan prova att använda den i pytt i panna och man kan också förvälla dem och sedan lägga in dem som man lägger in sill (ättika, lök + sillkryddor).
När det gäller soppar så kan man sikta på soppar som inte angrips lika mycket av insekter tex sandsoppen, den används numera allmänt som ersättning för stenmurklor och den är mycket vanlig . Men sandsoppen bör torkas innan man tillreder den (även alla andra soppar blir bättre om de torkas), då blir både smak och konsistens mycket bättre, efter att man torkat den kan man antingen göra svampmjöl eller lägga i blöt och tillaga som vanligt (steka, stuva osv).
Klas Jederfeldt har en 5 min svampkurs som man lär sig 100 säkra arter på! Som påpekats tidigare så är det viktigt att man lär sig de stora svamgrupperna, har svampen "kort" kött (bryts av lätt) så är det en riska eller kremla.
Vid den här tiden på året brukar det finnas svamputställningar, dit kan man oftast ta med sig egna svampar och få dem bestämda. naturligtvis är det bäst att lära sig nya svampar på plats ute i skogen.
Ett enkelt sätt att torka svamp är attskära dem i tunna skivor och bara breda ut dem på en tidning. Och sedan använda en fläkt (kupévärmare) de första timmarna.