Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Svampbilder, Var ute i svampskogen
          renate
          Inlägg 15-09-2004, 15:17
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 656
          Medlem sedan:
          28-02-2003
          Medlem nr: 834



          Hunden och jag var ute i svampskogen,vi behövde inte går långt.Kameran följde med.Är det någon som kan alla svampar?jag kunde inte så många.

          I svampskogen


          --------------------
          MVH Renate zon 4
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          amaira
          Inlägg 17-09-2004, 08:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 6 105
          Medlem sedan:
          25-04-2004
          Medlem nr: 3 398



          Var kommer du ifrån Kurt? Har du finskt påbrå?
          I Finland tar man hand om riskor som vi inte gör i Sverige.
          Skäggriska till exempel används mycket i Finland, och nästan inte alls i Sverige. I Finland (och en del östländer, som är mycket bättre på svamp än vad vi är) saltar man ofta in stora mängder - och det blir gott vad jag förstått. Man tar också svamp som behöver kokas av, förvällas, för att bli goda.

          Skäggriskan är ju en sån, som behöver förvällas först.

          Att du äter fjällig taggsvamp får mig också att höja på ögonbrynen (utan att mena det fördömande på något vis). Det är inte vad jag rekommenderar som "ätlig svamp".

          Däremot har jag gjort "inlagd sill" på den - det känns ju synd att behöva gå förbi en så stor och fin svamp som växer i stora mängder.
          Det var för all del ätligt, men inte var det läckert. Det här lite "feta" som gör inlagd sill så gott, saknades helt i svampen.

          Annars så är taggsvamp säkra kort! Den bleka och den rödgula. De har inga förväxlingssvampar.

          Så när ni letar kantareller, och finner dem, men så har de taggar på undersidan istället - då är det bara att stoppa dem i stekpannan!


          Blodriska är en annan säker svamp som inte går att förväxla.

          Det finns några olika sorters blodriska, men det spelar ingen som helst roll! De är alla ätliga och mycket goda! Och alla har de det unika kännetecknet att de "blöder rött".

          Nu fann jag inga bra foto-blodriskor i min närmaste skog. Den vanligaste är granblodriskan, foto kommer när jag orkar masa mig iväg åt "rätt" håll.

          Den jag fotat är en mörk blodriska, som är lite ovanligare.
          Sen finns det tallblodriska, som växer intill tall och är den läckraste av dem alla.



          De två til vänster är blodriska, till höger en skäggriska.
          De är ganska lika.


          Men är man vänder på dem, så ser man lätt skillnaden.


          Och när man bryter en bit, så är alla tvivel borta.


          /amaira.


          --------------------
          Zon 3, Mälaröarna utanför Stockholm. Fotoblog
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          renate   Svampbilder   15-09-2004, 15:17
          Fenja   Vilka trevliga bilder Renate! Du plockar ungef...   15-09-2004, 17:14
          amaira   Hej Renate! Jag kan bidra lite grann med info...   16-09-2004, 07:19
          netaave   Det där med kremlor är något jag skulle behöva lär...   16-09-2004, 10:25
          renate   TAck amaira för ett så utförligt s...   16-09-2004, 21:59
          KURT   Problemet med kremlor är bara att insekterna tycke...   17-09-2004, 05:48
          Mia, zon 3   Hej Kurt (och andra som kan svara)...   17-09-2004, 06:00
          lotta_   Å vad avundsjuk jag blir, vad mycket ni kan om sva...   17-09-2004, 06:09
          KURT   Den fjälliga taggsvampen har en dominerande smak...   17-09-2004, 06:31
          Gunvor Nilsson   Mitt första riktiga kap gjorde jag i början av min...   17-09-2004, 07:28
          KURT   Många gånger tror jag att det är vi i Sverige som ...   17-09-2004, 09:34
          amaira   Tack för tipsen Kurt! Kommer definitivt att sk...   17-09-2004, 10:18
          benganz   Rynkad Tofsskivling heter numera RIMSKIVLING   17-09-2004, 20:57
          amaira   Det var ett vettigt namnbyte! - som jag inte ...   18-09-2004, 07:55
          amaira   Inte för att jag vet om nån är intresserad, men hä...   18-09-2004, 08:13
          råse-marie   Igår hade vi besök av en kompis till min 4 åriga d...   18-09-2004, 08:43
          renate   Så här såg gårdagens svampskörd ut,läckert. http:/...   18-09-2004, 11:25
          netaave   Apropå svamp, ett annat tips är att nu när champin...   18-09-2004, 14:43
          benganz   Samma här. Favoriten är Karl-Johan och andra sopp...   21-09-2004, 22:04
          KURT   De skarpa riskorna behöver avkokas (som torkat sv...   22-09-2004, 06:42


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-08-2025, 06:22
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon