Många gånger tror jag att det är vi i Sverige som har konstig smak! kantareller äts visserligen i många länder men den anses sällan som den godaste svampen, italienarna föredrar ju tex karljohan. Trattkantareller känner man knappast till i andra länder, men det beror ju delvis på att den har blivit vanligare med försurningen och att det finns mera av den här.
Men jag förstår bara inte varför många undviker alla svampar som verkligen smakar något! Visst är fjällig taggsvamp något udda, men skogsriskorna plockas ju knappast heller i Sverige, trots att de verkligen är underbara kryddsvampar. Samma sak med sandsoppen, man plockar istället strävsoppar och annat tämligen smaklöst. Och man plockar fortfarande stenmurklor i Sverige (dock inte till försäljning), i vilket annat land äter folk stenmurklor? Stenmurkla heter på engelska "false morel".
En relativt ny, och tämligen annorlunda svampbok är Ole Högbergs bok "Flugsvampen och människan", där hittar man bland annat utbredningskartor över vilka delar av världen man traditionellt äter svamp!
Länkar till 2 st recensioner av den boken:
http://www.gd.se/Article.jsp?article=33951http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?artic...=15&textlist=16En annan annorlunda svampbok är Sten Sture Skaldemans bok "Gott om svamp":
http://www.bildaforlag.se/bilda/shopproduc...1256DAB0046904C