CITAT (Thilda @ 06-03-2011, 12:31)

Läste alla era tips, hur ska man göra om man växten är ettårig och man vill t.ex. ta stickling för att kunna odla nästa år igen? Eller tvåårig? Hur ska den sparas över vintern?

H Thilda
ettåriga = ny sådd varje år, låt de INTE gå i blom under sommaren för då är de som regel "slut" efter det, plocka och torka/frys istället hela sommaren. du kan inte ta sticklingar från ettåriga, så nytt istället nästa vår.
tvååriga som tex persilja, kan som regel stå kvar i landet ute och fortsätter växa när snön försvunnit, de brukar dock bli lite "träiga" i slutet av andra sommaren och då ska de tas bort för annars går de i blom och sen har du dem okontrollerat överallt år tre.
fleråriga som t.ex. mynta, rosmarin tåler dåligt en kall svensk vinter, övervintra dem svalt, ljust med bara lite bevattning i garaget eller källaren t.ex.
andra mer tåliga som timjan, oregano, dragon etc är det bara att klippa ner på sen hösten så tittar de käckt upp till våren efter att ha sovit under snön.
bor i skåne själv så det kanske skiljer sig åt om du bor längre norrut men de har ju faktiskt varit rejäla vintrar även här på sistone.
Good Luck och se till att ANVÄNDA kryddorna att laga mat med, annars kan du skicka dem till mig

( Kock)
CITAT (PMK @ 01-03-2011, 18:25)

Mycket möjligt, sa inget annat heller! ^^ Bara att det är påtok för lång tid för mig, när man istället kan köpa en färdig planta ganska billigt.
Har redan börjat bli grönt i krukorna med timjan i tex!

det är faktiskt att rekommendera att köpa just timjan o dyl som planta istället för frö, de är svåra att få hyfs på själv. de blir gärna för glesa och risiga när man sår dem själv