Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Svampbilder, Var ute i svampskogen
          renate
          Inlägg 15-09-2004, 15:17
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 656
          Medlem sedan:
          28-02-2003
          Medlem nr: 834



          Hunden och jag var ute i svampskogen,vi behövde inte går långt.Kameran följde med.Är det någon som kan alla svampar?jag kunde inte så många.

          I svampskogen


          --------------------
          MVH Renate zon 4
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          KURT
          Inlägg 22-09-2004, 06:42
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          CITAT (amaira @ 18-09-2004, 08:55)
          Nu måste jag höra med dig Kurt, hur du gör med dina riskor.
          Du menar väl inte att du äter dem utan att koka av dem först?
          Visserligen får du "smak" då, men är nog ganska ensam om att uppskatta den smaken i så fall. (Nu talar jag inte för andra länders svampkulturer, utan enbart min egen och min omgivnings)

          Visserligen är bode skäggriska och skogsriska ganska goda efter förvällning och tillagning - men "urkokt svamp" lockar mig inte särskilt mycket. Inte när det finns så många finare svampar med så mycket bättre smak!

          Hur lagar du till riskorna?

          Ja, hur lagar du till fjällig taggsvamp så den blir god?
          "Besk" är inte vad jag kallar för "smakrik".
          *uppriktigt nyfiken*

          Jag har ett par små unga ex av den fjälliga taggsvampen, som jag tänkte prova nu på förmiddagen, så ge mig tips!


          Kantareller är jag inte så mycket för. Brukar plocka dem till hjärtevännen som älskar dem. Trattkantarellerna och  trumpetsvamparna är fina!
          Men favoriterna som jag inte kan gå förbi, är den den läckra tallblodriskan (som dessutom sällan är larvangripen, till skillnad från den mer vanliga granblodriskan) och sillkremlan.

          Mandelkremlan och kantkremlan är också suveräna - även om de inte har en så utpräglad stark egen smak.
          Mandelkremlan är god att mumsa lite av rå...
          Liksom den stolta fjällskivlingen *mums*


          I övrigt är jag mest botaniskt intresserad av svamp. Blir salig när jag finner nån av de giftigaste svamparna... och min familj har stränga order att passa sig för de svampar som jag bär hem!  :rolleyes:


          /amaira

          De skarpa riskorna behöver avkokas (som torkat svamppulver kan man möjligtvis använda pepparriska), man avkokar dem färska eller torkar och blöter upp och avkokar. Avkokt blir inte mera "urkokt" än annan svamp som man värmer, det går bra att steka dem eller att salta in dem för att göra finsk "risksallad". När man avkokar svamparna bör de skäras i större bitar .
          DN har ett recept på risksallad på färska skarpa riskor. Vill man istället salta in riskorna för förvara dem insaltade så har
          Klas Jaederfeldt en bra beskrivning på insaltning av riskor. Andra bra boktips på tillaganing och förvaring av svamp är:

          Sahlin, Sigri
          Svamp : ta tillvara och laga till

          Kaurinkoski, Kaarina
          Soppar och annan matsvamp : mina bästa recept

          Fjällig taggsvamp steker jag hårt eller lägger in i ättika, tycker smaken påminner en hel del om trattkantarell, om än något mera dominerande.
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          renate   Svampbilder   15-09-2004, 15:17
          Fenja   Vilka trevliga bilder Renate! Du plockar ungef...   15-09-2004, 17:14
          amaira   Hej Renate! Jag kan bidra lite grann med info...   16-09-2004, 07:19
          netaave   Det där med kremlor är något jag skulle behöva lär...   16-09-2004, 10:25
          renate   TAck amaira för ett så utförligt s...   16-09-2004, 21:59
          KURT   Problemet med kremlor är bara att insekterna tycke...   17-09-2004, 05:48
          Mia, zon 3   Hej Kurt (och andra som kan svara)...   17-09-2004, 06:00
          lotta_   Å vad avundsjuk jag blir, vad mycket ni kan om sva...   17-09-2004, 06:09
          KURT   Den fjälliga taggsvampen har en dominerande smak...   17-09-2004, 06:31
          Gunvor Nilsson   Mitt första riktiga kap gjorde jag i början av min...   17-09-2004, 07:28
          amaira   Var kommer du ifrån Kurt? Har du finskt påbrå? I F...   17-09-2004, 08:41
          KURT   Många gånger tror jag att det är vi i Sverige som ...   17-09-2004, 09:34
          amaira   Tack för tipsen Kurt! Kommer definitivt att sk...   17-09-2004, 10:18
          benganz   Rynkad Tofsskivling heter numera RIMSKIVLING   17-09-2004, 20:57
          amaira   Det var ett vettigt namnbyte! - som jag inte ...   18-09-2004, 07:55
          amaira   Inte för att jag vet om nån är intresserad, men hä...   18-09-2004, 08:13
          råse-marie   Igår hade vi besök av en kompis till min 4 åriga d...   18-09-2004, 08:43
          renate   Så här såg gårdagens svampskörd ut,läckert. http:/...   18-09-2004, 11:25
          netaave   Apropå svamp, ett annat tips är att nu när champin...   18-09-2004, 14:43
          benganz   Samma här. Favoriten är Karl-Johan och andra sopp...   21-09-2004, 22:04


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 09-08-2025, 03:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon