Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Odla majs?
          Markusthefarmer
          Inlägg 19-04-2007, 17:31
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1
          Medlem sedan:
          19-04-2007
          Medlem nr: 9 877



          Hejsan allihopa!

          Är en kille på 21 år och är helt ny här(känns som jag e den enda här i det slaget giggle.gif )

          jo har precis sått lite majs som jag tänkte sätta ut sen när dom vuxit till sig.Och om det nu blir några så ska jag enbart använda dom för att grilla dom(mums). Hörde att man måste förvälla dom innan för det syftet.Stämmer det? och vad gör man när man förväller?? biggrin.gif .Vill bara ha lite info ang. det.

          kanske är så att jag plockar dom och fryser ner dom ett tag,ska man förvälla dom före infrysning också eller??

          jätte tacksam för svar!

          Kramar

          //Markus
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Eva 33c
          Inlägg 19-04-2007, 21:00
          Länk hit: #2


          Gäster






          Jag tror att orsaken till att man ska förvälla innan man fryser in är; att så fort man har plockat majsen börjar en omvandling där sockret blir stärkelse. Dvs smaken börjar försämras. Denna process stannar av när du förväller. Förmodligen stannar den av i frysen också, men det tar längre tid och smaken hinner försämras mer. Att plocka dem och lägga direkt på grillen ger ju samma effekt. Men vill du inte grilla de omedelbart du plockat så kan du ju förvälla dem så behåller de smaken bättre tills det är dags.
          Min skörd brukar inte bli så stor att någonting hinner hamna i frysen utan jag plockar och "springer in" och kastar dem i det kokande vattnet. Såååå gott.... tummenupp.gif
           
          Citera
          backis
          Inlägg 04-04-2011, 11:39
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 65
          Medlem sedan:
          08-03-2011
          Medlem nr: 41 034



          CITAT (Eva 33c @ 19-04-2007, 22:00) *
          Jag tror att orsaken till att man ska förvälla innan man fryser in är; att så fort man har plockat majsen börjar en omvandling där sockret blir stärkelse. Dvs smaken börjar försämras. Denna process stannar av när du förväller. Förmodligen stannar den av i frysen också, men det tar längre tid och smaken hinner försämras mer. Att plocka dem och lägga direkt på grillen ger ju samma effekt. Men vill du inte grilla de omedelbart du plockat så kan du ju förvälla dem så behåller de smaken bättre tills det är dags.
          Min skörd brukar inte bli så stor att någonting hinner hamna i frysen utan jag plockar och "springer in" och kastar dem i det kokande vattnet. Såååå gott.... tummenupp.gif


          du har helt rätt Eva, jag är kock och har läst in en hel del vad det gäller kemin kring matlagning. mycket riktigt bryts sockret ner till stärkelse med början samma sekund man plockar kolven, alltså om man vill grilla (eller koka) helt färsk (rå) majs går det alldeles utmärkt men det bör ske PER OMGÅENDE, faktum är att bara nån timme räcker för att resultatet inte ska bli detsamma även om man som glad hemmagrillare kanske inte känner någon större skillnad. processen stannar inte av på samma sätt vid infrysning som vid förvällning utan "avsaktar" endast. så vid långtidsförvaring av majs är det enda vettiga att förvälla dem strax efter skörd för att sedan frysa in. detsamma gäller andra sockerrika arter, kanske primärt ärtväxter, gröna ärtor bör omedelbart förvällas efter skörd. som kock vet man inget bättre än att få jobba med färska råvaror, men när det kommer till just ovan nämnda majs och gröna ärtor föredrar de flesta att köpa frysta om man inte har möjligheten att få de levererade per omgående efter skörd, en dag eller två i ett grönsakslager och den frysta varianten är faktiskt bättre, sorgligt men sant. men med en het grill på verandan och ett bestånd med majskolvar runt hörnet kan man enkelt skapa magi :-)
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Markusthefarmer   Odla majs?   19-04-2007, 17:31
          anna_rispan   hej! välkommen hit. jag kan bara svara på vad...   19-04-2007, 18:31
          cia73   Jag brukar ta majsen direkt från växthuset till gr...   19-04-2007, 19:52
          Jonas70   Jag tror att orsaken till att man ska förvälla inn...   20-04-2007, 07:57
          Eva 33c   En dum fråga kanske, men tar inte majs väldigt sto...   21-04-2007, 09:19
          Åsa, mälardalen zon 2   Majs tar stor plats att odla odlar man dem i grupp...   20-04-2007, 08:33
          Jonas70   Ja, då hade jag rätt för mig alltså. Tror inte jag...   20-04-2007, 08:43
          anna_rispan   fast i Runåbergs odlingsbeskrivning så stod det at...   20-04-2007, 10:41
          Åsa, mälardalen zon 2   Det är ifall man odlar en större plätt och kan ha ...   20-04-2007, 10:51
          anna_rispan   Aha!! Jag misstänke det där med rötterna. ...   20-04-2007, 11:27
          Gurkan   Dom kan nog stå lite tätare än i Runåbergs anvisni...   20-04-2007, 22:57
          anna_rispan   Dom kan nog stå lite tätare än i Runåbergs anvisni...   21-04-2007, 11:59
          Tobb   Jag kom på att vi har lite hönsgödsel liger kvar s...   22-04-2007, 20:48
          emmapemma   Jag tänkte prova odla en pallkrage med popcornmajs...   23-04-2007, 06:33
          Jonas70   Popcornsmajs? Är det inte som vilken majs som hels...   23-04-2007, 08:53
          Eva 33c   Min gissning är att man kan äta popcorn majsen som...   23-04-2007, 09:42
          hnorbeck   Det finns flera sorters majs... - Sockermajs är de...   23-04-2007, 12:40
          ogge   jag har drivit upp några majsplantor som jag tänkt...   26-03-2011, 15:18
          Wilmer   Jag odlade majs i cementbackar förra året, skulle ...   27-03-2011, 22:10
          niggle   Jag premiärodlade förra säsongen i min kolonilott...   03-04-2011, 22:26
          Bock   Hej! Jag provade att odla majs i fjol men det ...   04-04-2011, 05:32


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 10-08-2025, 04:43
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon