Det är nog blandningen kolhydrater och fett som bidrar till viktuppgång samt sockerkonsumtionen samt att man rör sig för lite/har ett stillasittande arbete. Varken fett eller kolhydrater är "farliga" i måttliga mängder utan när man blandar med skenande insulinvärden som följd.
Själv är jag ingen lchf 'are för jag tål inte fett i större mängd och tycker ej om kött av däggdjur. Jag undviker dock raffinerad socker och har märkt att jag äter ganska lite processade kolhydrater men det beror ej på diet utan på den mat jag växte upp med. Hemma åt vi mest grönt (mycket grönt

)och den frukt som fanns att tillgå, ägg och mjölkprodukter från djuren på gården och kött max en gång i veckan. "Sockermat" som kakor, glass eller tårtor åt vi bara vid högtider. Brödet som fanns var grovt rågbröd och hembakad. Däremot åt vi som barn alltid havregryn till frukost (osötad men med kanel) och det har jag fortsatt med även om jag numera lyxar till det genom att byta havregrynsgröten mot hirsgröt.