Kanelbullar
1 pkt jäst 5 dl mjölk 1 tsk salt 1 dl socker 150 gr smör 1 tsk stött kardemumma 13-14 dl vetemjöl
Till fyllning: 100 gr smör 1/2 dl socker 100 gr riven mandelmassa 1 msk kanel.
1 ägg till pensling
Smula jästen i en bunke smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 gr, använd termometer. Häll vätskan över jästen och rör tills det löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ca 12dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper kanten, ha ev i mer mjöl, men tänk på att lite kladdigare deg gör finare bullar. Jäs 40 min. Sätt ugnen på 225 gr Dela degen i 2 delar och kavla ut var och en för sig, en i taget. Gör en pasta av fyllningsingredienserna och bre över degen. Rulla ihop och skär i cm-tjocka skivor. Jäs på plåt i 30 min. Pensla med ägget. Grädda 10-12 min.
Ännu en variant på goda bullar:
MONAS BULLAR
75 gr jäst
2.5 dl mjölk
150 gr margarin
2 ägg
0.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 10 dl mjöl
SMÖRKRÄM, rör ihop
125 gr smör
1,5 dl socker
3-4 msk vanillinsocker
3 dl Marzankräm ( pulver) Ägg & mandelspån.
Gör som vanlig vetedeg. Jäs 30 min. Gör marzankräm och smörkräm under tiden. Dela degen i 2 delar ( 1 lite större ) Kavla ut den mindre biten i en mjölad långpanna, 50x70 cm. Bred över marzankrämen.
Kavla ut den större biten. Bred på smörkrämen. Rulla ihop och dela den i 35 tunna bitar. Fördela dessa ovanpå marzankrämsbiten, pensla med ägg Och strö över mandelspån. SKA EJ JÄSA. Grädda i 200 gr ca 10-15 min. Skär i rutor efter ”bullarna”.
--------------------
|