Så här är det. Destillation betyder att man skiljer två olika ämnen med olika kokpunkter från varandra. Vid spritframställning hettar man upp etanol och vatten, etanol kokar vid 79 grader och vatten som bekant vid 100. (Vatten kräver mer energi än etanol för att övergå till gasform, det beror på att vatten har större molekylsammansättning/ densitet än etanol.) Den huvudsakliga spritångan kyls sedan av och kondenserar till flytande form igen.
Det finns många olika alkoholer men den vi talar om oftast är ju den drickbara varianten, som består i huvudsak av ETANOL, löst i vatten tillsammans med andra ämnen.
T-sprit är ett exempel på sk. teknisk sprit eller ännu finare uttryckt denaturerad sprit, där huvuddelen består av etanol men som man har tillsatt ämnen i för att göra den odrickbar, (tvättmedel t ex.) Principen för att skilja ämnen från varandra bygger på uppdelning av beståndsdelarna i ämnet, vid ett oljeraffinaderi t ex hettas råoljan upp till gasform och leds därefter in i en stor cylinder där det är kallare ju högre upp i behållaren man kommer. Kolväten med högst kokpunkt skiljs ut längst ner i behållaren och tvärtom. Asfalt, smörjoljor och eldningsoljor; hög kokpunkt. Gas är ju som bekant mest lättantändligt och har således lägst kokpunkt.
Om man tar en flaska vodka som exempel med 40 volymprocent alkohol, så avser det mängden etanol av den totala volymen i flaskan (40%)
Etanol går att framställa på samma sätt som med raffinering av kolväten men oftast sker det på biologisk väg genom jäsning av socker (sockerbetor), stärkelse (potatis, säd) eller cellulosa (trä) varvid man vid destillation får fram ren etanol. Etanol innehåller INTE en massa kalorier, starköl innehåller t ex endast mellan 5-6% etanol. Att vin blir surt om det står utan kork en längre tid beror på att syre kommer i kontakt med etanolen och bildar ättikssyra.
--------------------
Zon II
|