CITAT (Virgo @ 26-10-2004, 00:26)
Det går knappast att avgöra vad för sorts vin som används i matlagning.
ok det går nog att skilja på rött o vitt.
Spara alla vinslattar i en särskild vinflaska, som förvaras i kylen. Bra att ha när man gör vinsås.
Alkohol kokar (förångas)vid 78,3°C, så egentligen ska det inte finnas någon alkohol kvar i såsen (maten).
Men en blandning av vin och vatten gör att kokpunkten av alkoholen närmar sig vattnets och det "alltid" finns ett uns av alkohol kvar.
Väldigt lite, mycket mindre än i alkoholfri cider t.ex. Knappt mätbart.
Det man eftersträvar med vin, cognac eller madeira är ju smaken, dvs smakämnena som finns i drycken.
Så använd gärna vin eller sprit i maten. Ingen blir full och inga fosterskador blir det.
Så Orchid du kan vara lugn!
Jag tror att dundernykteristen Ringholm inte vägrar äta sjötunga med vinsås.
Alkohol förångas väl alltid vid 78.3 grader oavsett om det är i form av 13 % vin eller 40 % konjak som användes. Hur lång tid det tar beror väl på mängden 100 % alkohol. Men troligt är det väl att jag har fel så rätta mig med en utförlig förklaring.
Bästa hälsning
Uno
PS Hur gör Du gradtecknet?