Av årets nykomlingssillar var faktiskt apelsinsillen en vinnare! Alla var överens om att det var en ovanligt lyckad, och julig, smakkombination.
Apelsinsill 4-6 fileér inläggningssill 4 msk klippt gräslök 10 cm purjolök, skivad 1 lagerblad i bitar 10 kryddpepparkorn, grovt krossade 4 kryddnejlikor, krossade 1 morot i tunna skivor strimlat skal från en apelsin (endast det orange) Lag: 1,5 dl ättiksprit (12%) 1,5 dl strösocker saften av 1 stor apelsin
Skär sillen i 2 cm breda bitar. Varva sill, gräslök, purjolök, morötter, apelsinskal och kryddorna. Koka lagen tills sockret löst sig. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Ställ i kylskåp minst ett dygn innan servering.
Sillen med lingon och kardemumma var det mycket delade meningar om, några tyckte den var jättegod, några var skeptiska.
Lingon och kardemummasill 1 rödlök 1 msk kardemummakärnor, stötta 1 dl ättiksprit (12%) 1 ½ dl socker 2 dl vatten 2 lagerblad 4-6 sillfiléer 1 dl lingon (gärna frysta) ½ tsk nymalen svartpeppar
Skala och skiva rödlöken i tunna skivor. Lägg undan hälften. Stöt kardemumman i mortel. Koka upp ättiksprit, socker och vatten tillsammans med lagerblad, hälften av rödlöken, hälften av lingonen och den stötta kardemumman tills sockret har löst sig. Låt lagen kallna. Skär sillfiléerna i bitar. Varva sillen med resterande rödlök, lingon och svartpeppar. Slå lagen över sillen och ställ i kylen att dra i minst ett dygn, gärna två.
Citrongräs-, ingefära- och chilisillen tyckte alla var god, men det var inga stående ovationer. Mild och fin asiatisk smak, inte särskilt chilistark.
Citrongräs-, ingefära- och chilisill 2 st citrongräs, skivade tunt cirka 5 cm ingefära, skalad och skivad tunt 2 chilifrukter, färska 4-6 fileér inläggningssill Lag: 1,5 dl ättikssprit (12%) 1,5 dl strösocker 1,5 dl vatten
Koka upp lagen, låt svalna. Skär sillen i bitar och varva med ingefära och citrongräs, lägg ner chilisarna hela (vill man ha mycket hetta skall man nog skära dem i bitar). Slå över lagen, låt mogna i 1-2 dygn i kylen.
Redigerat av josohl: 28-12-2011, 17:11
|