Det kan vara behovet av lagring som gör att jag tycker att Aroma/Amorosa är lite karaktärslöst. Har fokuserat på avsmakningen vid direkt plockning från träden. Men många tycker att det är gott direkt också!
Gravensteiner, det är konungen bland äppelträden. Om Åkerö är den ståtliga hovmarskalken, Transparente blanche drottningen med vitpudrade kinder och storbystad krona, så är Gravensteiner trädet i trädgårdens centrum som kräver mycket plats när han breder ut sig på tronen.
Alltså, detta är en av storheterna, som träd betraktat. Sätter man ett Gravensteiner är blir det snabbt en personlighet som kräver plats. På A2 grundstam minst 12 meter i diameter bredd (som du kan skära upp så att du kan gå under det), och ca 10 meter högt eller så. Kapar du för mycket i det som trädet är genetiskt uppbyggt för kommer kräftan som på posten.
Formmässigt är det ett av de vackraste äppelträden i mitt tycke. Vid beskärning är det bara att följa konungens vilja och lätta lite lätt i hans kläder. Ingen omformning av en sådan storhet och glöm alla tankar på att kunna plocka all frukt från marken, om du inte sätter den som spaljé. Här är det härlig klivning på starka elefantarmar och goda greninfästningar som gäller. Att kliva i ett Gravensteinerträd är en fröjd.
--------------------
|