Semlor till efterrätt kanske. Här från Nordiska museets receptsamling:
"Tore Wretman, Svensk husmanskost, 1967
Här följer Tore Wretmans recept på semlor och Fettisdagsbullar:
Semlor 100 g smör 3 dl mjölk 75 g jäst ½ tsk salt 1 dl socker 1 ägg 1 liter vetemjöl (600 g) ½ tsk hjorthornssalt
Av denna sats blir det omkring 12-14 semlor. Man börjar med att smälta smöret och hälla det i mjölken. Jästen smulas fint i en degbunke, salt, socker, ägg och degspad tillsätts. Pudra över hjorthornssaltet och undan för undan mjölet allt under det ni arbetar degen blank och smidig. Låt degen jäsa 10 minuter. Arbeta den på nytt och tag sedan upp den på bakbordet och forma jämna bullar som skall jäsa på plåt en gång till och penslas med ägg innan de gräddas i 250 graders ugnsvärme i 5-10 minuter."
--------------------
Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
|