CITAT (Peztis @ 23-09-2012, 19:34)

Jag har en lergryta som jag tar fram kanske var 5:e år eller så...
Så det var dags nu i helgen!
Jag la en fransyska i marinad vid lunch. Vid tretiden la jag lergrytan i vattenbad och under tiden så började jag plocka fram grönsaker som jag tvättade, ansade och skar i bitar. Detta plockade jag fram:
Potatis
Palsternacka
Paprika
Morot
Brysselkål
Grönkål
Purjolök
Vitlök
Tomat
Bönor (egna från trädgården)
La detta i botten av grytan och sedan la jag steken på, lite nedtryckt bland grönsakerna. 175 grader i 2 h längst ned i ugnen.
Kokade lite mer potatis på spisen också.
Jag hällde av skyn som blev och redde med smör, mjöl och grädde. Kryddade med soya, it. salladskrydda, peppar och äppelgélé.
OJ så gott det blev! Det blev inte mycket kvar av köttet!
Det verkar jättegott! Vi får prova till helgen. Jag är periodare med min lergryta.
Det finns bra recept till lergryta i en bok som gavs ut på ICA bokförlag för något år sedan.
Bröd kan bli jättegoda. Jag har provat några gånger.
En säker rätt här är 1 hel kyckling som får sällskap av svamp, lök, soja och rosmarin. Efter 1 1/2 timme tar man av locket så att kycklingen får färg. Skumma av fett och häll i grädde. Tillbaka i ugnen i 10 minuter.