Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Jag har gått och blivit med tryckkokare...
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 04-10-2012, 07:27
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          ...det var en högst oplanerad tilldragelse som tog oss med överraskning kan man säga. wink.gif

          Jag snubblade nämligen över en konstifik kastrull på loppis i går. Den kostade 40 kr och jag tänkte att det är nog en tryckkokare.
          Designen andas 50-tal, på handtaget är metallen märkt i relief: Flex-Seal, AB Moderna Kök Stockholm smile.gif

          Som ni förstår har jag aldrig handskats med en sån mackapär, googling berättar att det nog är en bra grej jag har köpt.
          Alla delar verkar finnas med, två olika "ventilhylsor" för att variera trycket, och två stycken metallskivor som vi inte vet vad de är till för. Men bruksanvisning saknas.

          Så frågan är... öhmm, hur gör man? Hur funkar det?
          Finns här nån som har erfarenhet av tryckkokning? Allmänna tips?

          g.gif


          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Eva 33c
          Inlägg 04-10-2012, 08:05
          Länk hit: #2


          Gäster






          Oj, det väcker gamla minnen! Jag hade en sån under många år och kokade ärtsoppa på 20 minuter eller vad det var, och höns gick fort minns jag. Sen blev den otät runt "ångröret" till sist så trycket kunde inte stiga till rätt temperatur. Jag tror det kokar vid 120 grader eller så om jag minns rätt. Det gick åt lite mindre vatten än annars eftersom inget ångar bort. Man gjorde som "vanligt", spände fast locket och sen på spisen och på med hylsan/ventilen på ångröret. Jag hade bara en. Sen när trycket var det rätta så stod den där och pyste ut lite överskotts ånga med trevliga små ljud. Lite spännande var det varje gång på nåt sätt. Sen kan man ju inte lyfta på locket och kolla om maten är klar utan man får chansa. För när man tagit den av värmen måste den få svalna av sig själv och man kan inte ta bort locket förrän man kan lyfta ventilen utan att det pyser ut ånga. Annars riskerar man att få ärtsoppan i taket...
          Det är mina minnen i alla fall : )

          Jag hittade denna allmänna bruksanvisning för tryckkokning på nätet.

          Redigerat av Eva 33c: 04-10-2012, 08:08
           
          Citera
          FruTrädgårdstomt...
          Inlägg 04-10-2012, 08:13
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 486
          Medlem sedan:
          14-08-2011
          Medlem nr: 71 323



          CITAT (Eva 33c @ 04-10-2012, 09:05) *
          För när man tagit den av värmen måste den få svalna av sig själv och man kan inte ta bort locket förrän man kan lyfta ventilen utan att det pyser ut ånga. Annars riskerar man att få ärtsoppan i taket...
          Det är mina minnen i alla fall : )


          Ovärderligt tips för en nyfiken och otålig person som jag. biggrin.gif

          Tack! Och tackar för länken.

          En annan fråga, du vet kanske vad de runda metallskivorna med hål i är till för?



          --------------------
          "Il faut cultiver notre jardin." Ur 'Candide' -- Voltaire

          Zon 3
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          FruTrädgårdstomte   Jag har gått och blivit med tryckkokare...   04-10-2012, 07:27
          Eva 33c   Tyvärr, jag hade inga såna metallskivor till min v...   04-10-2012, 08:26
          Rihane   Jag skaffade en sommaren -11. Men det är en modern...   04-10-2012, 08:32
          Elisabeth-Västkustkolonisten   Jag har en gammal tryckkokare men där behovde man ...   04-10-2012, 08:34
          Eva 33c   Ja, de borde ha blivit bättre och lättare att hant...   04-10-2012, 08:42
          FruTrädgårdstomte   Nån "pysknapp" finns inte på den här hel...   04-10-2012, 08:53
          kerstinbern   Jag undrar om metallskivorna kan vara underlag för...   04-10-2012, 08:58
          FruTrädgårdstomte   Jag undrar om metallskivorna kan vara underlag för...   04-10-2012, 09:06
          kerstinbern   Glasburkarna behöver bara komma upp från botten en...   04-10-2012, 09:19
          *Stintan*   Hittade det här:   04-10-2012, 10:51
          FruTrädgårdstomte   Hittade det här: Perfekt! Tack! :D ...   04-10-2012, 12:41
          gunsta   Jag goglade på "tillbehör till tryckkokare...   04-10-2012, 11:17
          Eva i Skåne   Oj, nu slog det dåliga samvetet till. För ett par ...   04-10-2012, 11:23
          Christa   Det finns en insats till min tryckkokare också. Ja...   10-10-2012, 09:08
          kerstinbern   Just kött som annars skall tillagas under lång tid...   10-10-2012, 12:52
          FruTrädgårdstomte   Tack alla för hjälpsamma länkar! :) För min d...   12-10-2012, 08:25


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 04:34
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon