Kanske glömde jag vissa basfakta osm kan hjälpa dig i tänket och hur du vill forma din spaljé:
Spaljera träd gör man för att man vill ha mycket frukt på liten yta. Och för att man i små trädgårdar inte har plats med ett stamträd med krona. Och för att om man sätter spaljeträdet invid vägg, det blir lite varmare så att det t ex går att ha päron där, som kräver lite varmare klimat än t ex äpple (generellt).
Den här spaljeformen kallas rak spalje, dvs sidogrenarna går rakt horisontellt ut från stammen till att börja med. Det finns en annan form som kallas verrierpalmett som ser ut så här.

Du kan ha en blandning, dvs rak spalje som du har, och sedan vika upp grenar som passar invid fönstren som ett U, och sedan så att de går runt fönstren.
Rakt nedåt eller nedåtlutande mer än 90 grader är inte lämpligt att böja och sträcka eller skära fram grenar. trädet uppfattar dem som åldrade och slutar att utveckla dem, så att de så småningom dör.
Så länge som trädet har horisontella grenar som det får växa små korta grenar med blad (och blom) på så behåller trädet energin till de grenarna.
När du under 2 eller 3 säsonger gjorrt reduceringarna så fortsätter du att underhållsbeskära spaljen, dvs du skär in de grenar som växer från de huvudsakliga/långa så att de blir korta. Det brukar man göra på våren så att de stimuleras växa. Sedan putsar man i juli til augusti, en liten omgång brukar räcka. Snabbt gjort när man lärt sig, skulle inte ta mer än 30 min för denna.