Ta för guds skull inte bort skinnet! Fyll och späcka kycklingen med ex. vitlök, sardeller och rosmarin. Helst dagen innan. Innan du sätter in fågeln i ugnen, fyll den med t.ex. ett par klyftor citron, vitlök och rosmarin. Ringla över olivolja. Stek fågeln till en början på hög temperatur, sänk den när den tagit färg. Den blir saftigare och godare om den steks färdig på låg ugnstemperatur.
Till fest! Späcka kycklingen med: Torkad blötlagd KJ, mycket lätt stekt i olivolja/smör med charlottenlök. Hacka dadlar, aprikoser och hasselnötter. Blanda ihop med KJ och lök, häll i en skvätt grädde. Mixa. Salt och peppar. Smaka av. Späcka. Skiva över smör och ringla över olivolja innan du sätter fågeln i ugnen. Hög värme tills fågeln har fått fin färg, sedan låg. Ös ofta (det sänker också värmen i ugnen!).
Utan späck och fyllning! Hög temperatur i ugnen. Gnid in fågeln med peppar och salt. Hyvla smör på fågeln. TA INTE BORT SKINNET! Kanske en skvätt olivolja. In i hög värme. Sänk värmen när fågeln fått färg. Stek färdigt på låg temperatur. J. Oliver: Skär ett par skåror i låren (låren blir ju färdigstekta sist, då kan filén vara torr och tråkig).
Det viktigaste är valet av kyckling, Bosarp(eko)-kyckling smakar bäst. Näst bäst är Bjärekycklingen.
--------------------
smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm. 
|