Det här brödreceptet tycker jag låter spännande. Fick se det i ett annat forum nyss.
Ost- och basilikabröd 1 st (1,5-litersgryta)
1 kruka basilika 25 g jäst 4 dl fingervarmt vatten 1 dl olivolja 2 tsk salt 3 dl färskriven parmesanost ca 10 dl vetemjöl
Om man vill ha lite mer fibrer, ha i nån dl vetekli, vetekross eller havregryn.
Hacka basilikan fint. Lös jästen i vattnet. Blanda i basilika, nästan all olja (spara 1 msk till pensling), salt och ost. Arbeta in nästan allt mjöl. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
Blötlägg gryta och lock en kvart. Torka lätt med hushållspapper och pensla sen insidorna av både lock och gryta med den resterande oljan.
Knåda degen på arbetsbänk med resterande mjöl. Forma till en limpa och lägg i grytan. Lägg på locket och ställ in på galler, längst ner, i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader. Låt stå i 1 1/4 timme. Tag av locket och grädda utan lock en kvart till.
Låt svalna på galler, insvept i handduk.
--------------------
Balkong- och frilandsodling i zon 3
|