CITAT (Christa @ 21-01-2013, 20:11)

Om ett visst läkemedel inte får skrivas ut till patienter med en viss riskprofil så spelar det ju ingen roll om samma läkemedel kan ordineras för olika ändamål.
Om läkaren skriver ut läkemedel utan att informera patienten om risker och om kontroller som bör göras om man äter substansen så är det också fortfarande själva substansen som utgör en risk oavsett vad den används för.
Nej, det behöver inte alls vara så att substansen är en risk oavsett vad man tar den för. Det beror på en mängd faktorer. Ofta ser man i Fass att man bör kolla levervärden om man tar vissa mediciner, detta betyder inte att just den substansen alltid,under alla förhållanden är levertoxisk men om man lider av en sjukdom som ger nedsatt leverfunktion - DÅ kan substansen vara farlig och man behöver kolla levervärden regelbundet. En patient utan leverproblem, eller som tar läkemedlet mot en annan sjukdom behöver då inte oroa sig för levern - och det är denna bedömning läkaren gör.
Dessutom, du glömmer att det är läkarens jobb att 1) bedöma om du tillhör en riskgrupp och 2) basera detta på de data h*n har (dvs din journal) och 3) bedöma om ett läkemedel är rätt för dig (väga risk mot nytta). För att kunna göra detta har de 5,5 års teoretisk utbildning i bagaget, följt av 1,5 år praktik. De läkare jag känner och de läkarstudenter jag undervisat har valt yrket för att de vill hjälpa människor, de vill göra nytta, göra skillnad. Deras mål är inte att felbehandla, felmedecinera eller undanhålla nfo fr patienterna.
Vad gäller risker kan en läkare inte sitta och berätta för en patient om alla evt biverkningar utan kommer informera om de som är statistiskt störst risk att drabbas av. Skulle man berätta om alla biverkningar tar det förmodligen en hel dag..... Självklart kommer man informeras om evt kontroller som läkaren bedömer, med stöd men ej nödvändigtvis slaviskt efterföljande Fass, behöver göras - och det är det som är nyckelordet här, som läkaren bedömer behöver göras. Fass är inte vare sig en lagbok eller en komplett instruktion till all läkemedelsbehandling. Utövandet av medicin innebär att man tar med väldigt många olika faktorer i beräkningarna, och sedan gör en samlad bedömning. Människor är olika, reagerar olika och tycker olika - varför tror du det finns så många sorters huvudvärkstabletter (om vi ska välja något enkelt), eller mediciner mot högt blodtryck?
Jag förstår att du har svårt att lita på läkare och alltid ifrågasätter medicinsk behandling eller läkares kompetens. Men saken är den att de allra flesta läkare är jäkligt duktiga och vill bara det som är bäst för patienten. Det kanske är svårt att förstå, men jag tror faktiskt inte det finns en enda läkare som medvetet inte informerar om kontroller för dig eller någon annan patient. Tycker du att du får för lite information så fråga, det brukar vara ett bra sätt att få svar. Om du fortfarande inte litar på läkarvetenskapen, mediciner eller vaccinationer - ta dem inte, och låt bli att gå till läkare. Det måste vara hemskt att hela tiden misstro vad de gör, deras behandling och intentioner. Du kanske mår bättre utan dem?
Redigerat av KRT: 21-01-2013, 21:22