Det finns många olika orsaker till att resistensen ökar, och jag tror inte man kan peka ut någon som mer bidragande än någon annan, däremot kan olika orsaker vara olika "relevanta" i olika länder.
Bakterier är luriga små saker - de har en mycket kort generationstid, vilket gör att evolutionen hos bakterier är enormt snabb. Och om vi alla vet innebär evolution att den som är bäst anpassad överlever. Evolution styr allt levande (och virus) men eftersom livscykeln är olika snabb i olika arter märks det mer eller mindre tydligt. Evolutionen drivs av att våra gener förändras från generation till generation genom sk mutationer. Dessa förändringar är oftast varken bra eller dåliga för individen, de är tysta mutationer som inte påverkar. Men emellanåt kommer en mutation orsaka ett fel, det kan vara en gen som uttrycks för många gånger eller som slutar fungera och då kan individen drabbas av en sjukdom. (T.ex. finns en grupp sjukdomar som heter Ehler-Danlos syndrom och innebär att man har fel på kollagenfibrerna i kroppen. Dessa personer kallas ofta gummimänniskor eftersom de är överrörliga i lever och hud. Denna sjukdom beror på fel i generna för de proteiner som ser till att kollagenet får rätt 3D struktur). I vilket fall som helst, eftersom vi har så lång generationstid märks mutationer ganska långsamt hos människor, men bakterier har mycket kort generationstid (kanske 30 minuter eller så) och då förstår ni att evolutionen går i hyperdrive hos bakterier. Som hos människor är kanske 99,99 % av alla mutationer negativa eller har ingen påverkan, men även om 0,01% är tull nytta för bakterien så blir det många bakterier som utvecklar fördelaktiga mutationer eftersom de är så ruskigt många. Har man en infektion kan det mycket väl hinna utvecklas resistens (hur bakterier utvecklar resistens och mekanismerna bakom går jag inte in på, det tar för mycket tid, googla om någon vill veta mer), även om man tar kuren till slut. Har man otur har man drabbats av en bakterie som redan är halvt resistent och det evolutionstryck som råder på bakterier under en ab-kur gör resten.... Sedan är det klart att bakterier kan utveckla resistens pga ab i vatten etc.
Som om inte detta vore nog så har bakterier förmågan att dela genetiskt material med varandra! De kan därmed utväxla resistensgener med varandra, och eftersom vissa typer av bakterier är mer benägna att ta upp resistensgener än andra kan det bli så att vissa typer "samlar på sig" resistens, ungefär som viss människor samlar på "bra att ha" grejor....
På sjukhus möts många olika bakterier, och detta skapar optimala förutsättningar för utbyte av genetiskt material. Många personer är t.ex. smittade av stafylokocker, men blir inte själva sjuka - de är bärare, men de kan smitta individer i omgivningen. Detta är inte alls ovanligt bland barn, vem har inte hört om barnet som fick 15 halsflusser/öroninflammationer etc på ett år och sedan upptäckte man att ett syson eller kompis var bärare...
I Sverige är vi ganska bra på detta med antibiotika, men vi är inte förskonade från problem. Mycket beror på att personer färdas mellan länder och sjukhus. Och vissa länder är inte alls så bra på ab som vi är. Problemet är enormt stort i Storbritannien, sjukhusinfektioner är ruskigt vanliga och väldigt många, om inte de flesta är resistenta eller multiresistenta. Om man kommer till akuten i Sverige får man ofta frågan om man varit inlagd på sjuhus utomlands - om svaret är ja kommer man behandlas som potentiellt smittad med multiresistenta bakterier - bara för att vara på den säkra sidan...
Tuberkulos är en lite annan historia, den orsakas av en bakterie som tar sig in i celler och därmed skyddas den mot de flesta vanliga normallånga kurer antibiotiska. Man måste ta ab under lång tid och ofta flera olika kombinationer. Tyvärr sprids TB lätt i t.ex. fängelser där många individer lever nära varandra, ofta individer med andra sjukdomar, vilket ökar risken att drabbas av TB. Detta har gjort att TB numera är ett växande problem, som ffa utgår från östeuropa, delar av asien och afrika. TB gynnas också av HIV, eftersom HIV slår ut immunförsvaret och då ökar risken att smittas av en TB-infektion som kroppen inte kan ta hand om själv.
Vad gäller detta med antibiotika i kött/mjölk har jag funderat en del på det. När en individ (ko eller människa) äter ab kommer det tas upp genom tarmen, det går ut i blodet och vidare ut i vävnaden där det har effekt. Men efter det kommer det passera levern där det bryts ned. Och sedan går det ut ur kroppen på ett eller annat sätt. Det stannar inte för evigt i kroppen, vilket gör att även om man behandlar en kalv, så kommer den inte vara "förorenad" för alltid. Man måste också betänka att magsäcken är en ganska ogästvänlig miljö med syror som bryter ner mycket i läkemedelsväg - det är därför många tabletter har en "hinna" på sig för att skydda dem mot syran. Därför undrar jag om inte mycket av ev ab man får i sig via mjölk eller kött helt enkelt bryts ned i magsäcken. Därmed inte sagt att en del inte passerar och man faktiskt kan påverkas. Däremot är det betydligt troligare att att ab försvinner ut i naturen via djurens avföring/urin - och att det påverkar bakterier i avloppssystem och i naturen. Att fiskar påverkas är inte konstigt, de simmar i ab och kan ta upp kemikalier via huden.
Långt svar, men så blir det ibland. Det är ett intressant ämne, som inte är lätt att förhålla sig till. Fö finns det forskning inom området, men mer på universitetsnivå eller småföretagsnivå. Sedan, när de har tagit fram möjliga substanser säljer man upptäckte till ett av de stora företagen och låter de utveckla produkten och testa den - ett arbete som tar 10-15 år och kostar miljarder kronor....
--------------------
Ärvd trädgård i sydvästra Skåne (zon 1)
|