CITAT (Christa @ 29-01-2013, 09:22)

Frågan är om det är störst risk för resistens om man äter en för kort kur även om resistens kan uppstå även om man äter upp kuren som du skriver KRT.
Största risken är att man själv smittas av redan resistenta bakterier! Och om man är försvagad, t.ex kroniskt sjuk, eller drabbas av en farlig bakterie, DÅ kan det bli riktiga problem. Men vi får inte glömma att de allra flesta infektioner tar kroppen hand om själv! Vi har ett fantastiskt fint immunförsvar som vanligen fungerar utmärkt.
Självklart ska man äta upp sin kur, om man har fått en utskriven (vissa kurer är på 3 dagar andra på 30), det är väldigt viktigt eftersom målet är att döda alla bakterier, inte bara 50% eller 75%. Och döda bakterier kan inte dela sig mer.
Visst kan resistens uppkomma hos en själv, även om man tar sin kur, men det är vanligen inget stort problem för normalfriska människor, för de allra flesta tar sin kur och blir bra. MEN om man t.ex. är infekterad av resistenta bakterier, men inte vet om det för man är inte sjuk (bärare) kan man smitta andra som verkligen blir sjuka. Och har man otur kan en person utan fullständigt immunförsvar smittas av flera olika resistenta bakterier samtidigt, och DÅ har vi ett tvådelat problem; 1) Vad ska man använda för ab för att rå på alla typerna av bakterier och 2) Vad händer om bakterierna börjar utbyta resistensgener med varandra och olika typer av bakterier därmed multiresistenta? Men detta inträffar främst på sjukhus och är inget man i normalfallet behöver oroa sig för - det är dessutom mycket vanligare utomlands, därav frågorna på akuten om man vårdats på sjukhus utomlands....