Hej! Jag har inte läst hela tråden men ska. Vill gärna ge några kommentarer på bilderna.
Frågeställningen är vad jag förstår varför träden inte bär frukt. Jag antar att man fäljt träden under minst 3 år eftersom ganska många sorter är vartannatårsbärande, att vissa vårar under blomningen är för kalla eller ger slagregn så att blommor förstörs och att bin inte kan göra sitt jobb, och att man nu till våren noterar om blommorna blir uppäta elelr vissnar i förtid (beror ofta på frostfjäril som kan härja starkt i 3-5 år innan den normalt minskar av sig själv om man inte satt limringar på sensommaren). Antar också att man kan kolla sorterna, kanske är de sådana som behöver några särskilda pollinerare (dvs andra sorter), kanske har några av dem försvunnit i granntrakterna på senare år, eller så har områden runt omkring träden gjorts mer trädfattiga så att vindar mm fått lättare att blåsa i området, vilket försvårar för bin att komma dit och pollinera. Så över till beskärningen:
BILD 1 Gammal vaktmästarbeskärning under många år som upphörde för ca 5-10 år sedan (svårt se tillväxten med märka bilder). En sådan beskärning sker utifrån och utan inriktning på gallring, man inkortar alla eller många toppar över hela kronan, ofta med tanken på att trädet ska bli mindre (ilket det bara blir temporärt). Trädet svarar med tät krona som blir skuggad, vilket minskar blomsättning eller sätter blom på ställen där trädet gallrar karten av sig själv i juli. Inga problem rätta till beskärningen och följa det växtsätt som trädet visar efter vaktmästartiden, dvs utanför denna där den är mer gles.
Efter ca 4 beskärningstillfällen/år kan man ha en glesare krona med naturlig grentillväxt, som också gör att fruktsättningen kommer som trädet vill ha den, dvs längre ut än den gör idag. Det är på äldre ved som blomanlagen/frukterna kommer som tätast.
Bild 2 Inga problem att på sikt gallra, dvs lite varje år. Man behöver se mer för att säga vad trädet behöver, och veta mer för att kunna svara på varför blom eller frukt inte kommer/behålls.
Bild 3 Inte konstigt detta inte bär frukt. För ca 3 år sedan skars hela bladmassan av, och grenarna som hade fertil ålder, dvs var blombärande. Grenar behöver ålder 3 år och uppåt för att bli fertila. Bara att vänta och när trädet blir tätt igen göra lätta beskärningar.
Bild 4 Typisk situation. De äldre träden har redan grundstrukturen framskuren och behöver därför mindre beskärning, medan de yngre behöver få sin grundstruktur framskuren och därför proportionellt mer beskärning. Med detta träd behöver man skära fram grundstruktur, kan göras i snabbare takt än gallringen på de äldre du har, och jag skulle välja vårvinter för att bibehålla och stimulera stark tillväxt.
--------------------
|