Stintan har väl aldrig påstått att hon vet allt. Tvärtom är det väl du som tolkat att hon vet allt. Vilket i och för sig är ganska smickrande för Stintan. Har du själv varit på en ungersk gåsfarm?
Tvångsmatning av gäss för tillverkning av foie gras* (=gåslever) är inte förbjuden i Ungern då den räknas som "traditionell". Det mesta exporteras dock, i huvudsak till Frankrike och enligt fransk lag måste gässen vara matade med gavage (=tvångsmatning) för att få säljas som foie gras. Om man då tänker lite logiskt blir slutledningen att huvuddelen av ungersk foie gras är från tvångsmatade gäss. Hur vet du att den gåslever du har hemma inte är från ungerska tvångsmatade gäss?
Det är bara ett fåtal länder inom EU som tillåter tvångsmatning av gäss för tillverkning av foie gras: Frankrike, Beligen, Bulgarien, Spanien och Ungern.
Det är bara en ytterst liten bråkdel av all foie gras som säljs som är "etisk" antingen genom jakt på gäss vid en tidpunkt då de naturligt har förfettade levrar genom att de "ätit upp sig" eller genom utfodring "ad libitum" d v s fri tillgång till foder utan tvångsmatning. Det senare testas tydligen i Spanien vad jag kunde utröna.
*libamaj på ungerska
Redigerat av Kryddan03: 24-09-2013, 00:20
--------------------
Odlar på taket i zon II
|