såg dagens rubriker i pressen,rödvin funkar mot alzheimers. hörde på eftermiddagens P1 vetenskapsredaktionen som läst den amerikanska rapporten och de ställde sig frågande till tidningarnas rubriker. forskarna hade hittat ett protein som hjälpte till mot alzheimers förloppet,det botade inte men fördröjde förloppet. detta protein fanns i druvor,blåbär,lingon,tranbär m.fl frukter. deras rapport sa inget specifikt om rödvin och det fanns heller inga studier på det. så frågan är varför det alltid dras fram just rödvinets "goda" egenskaper. har de aktier hos vinodlarna? är det ett sätt att ge sitt eget ( överdrivna) drickande en legitimitet? tidigare har ju rödvinet prisats för sina egenskaper gentemot hjärtproblem.vissa studier stöder också detta,men det gäller ett eller två glas om dagen. en liten konjakshutt ger samma effekt, högre konsumtion dagligen kan ju faktiskt ge motsatt effekt. så det ger samma effekt att dricka tranbärsjuice eller blåbärssoppa men det är kanske inte lika roligt? Ulf
|