Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Att tillverka bio-kol
          rehn
          Inlägg 11-11-2013, 14:08
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 80
          Medlem sedan:
          13-04-2009
          Medlem nr: 22 279



          Hej
          Det pratas en del om bio-kol. Så här gör jag för att framställa sådant. Funkar även utmärkt som grill-kol

          Oljefat med uppskuret lock. 4 lufthål vid foten c:a 5 cm stora.
          Fylls med torr löv-ved, max 3 cm tjocka skivor eller pinnar. Placera dom grövsta i mitten
          Bifogad fil  07220002_K100.jpg ( 100.91k ) Antal nedladdningar: 172


          Placera lite tändved på toppen. Tänd på.
          Bifogad fil  07220006_K100.jpg ( 99.13k ) Antal nedladdningar: 230


          Lägg på en plåt med "rökhål"
          Bifogad fil  07220003_K100.jpg ( 100.2k ) Antal nedladdningar: 192


          När det hela har kommit igång ryker det häftigt så välj en dag när du inte har grannar eller andra som ogillar rök i lä.
          Bifogad fil  07220022_K100.jpg ( 100.13k ) Antal nedladdningar: 198


          För att hålla koll på hastigheten stryper jag lufttillförseln med sand vid lufthålen och en plåt över rökhålet.
          Känner med handen en bit från plåten för att kolla att det brinner jämt, om inte reglerar jag balansen med att justera sanden vid lufthålen.
          Brukar ta en 5-6 timmar för att få det genomkolat.
          Peta av locket och släck med vatten när klart.

          Tyvärr glömde jag att ta en bild på resultatet, men det brukar bli en halv tunna kol per gång.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          buffy
          Inlägg 15-11-2013, 09:46
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 380
          Medlem sedan:
          04-08-2006
          Medlem nr: 8 323



          Poängen med biokol är just att den inte bryts ned, den blir kvar oförändrad i jorden och ger en perfekt yta för olika mikroorganismer att frodas på. Det skapas en biofilm kring varje liten kolbit. Denna hjälper växterna att använda sig av näringen i jorden, jord är alltså levande.

          Man kan göra kol av allt organiskt material, men barrträd ger sämre utdelning än lövträd. Skillnaden mellan olika lövträd är att det går fortare att göra kol av mer porösa träslag - de brinner alltså kortare tid. Vid lyckad kolning får man ren svart kol, ett kolskelett som har kvar växtmaterialets cellstruktur. Då spelar det ingen roll vad utgångsmaterialet är. Bra kol ska gå att trycka sönder med fingrarna och man ska kunna rengöra händerna med kallt vatten, ingen tvål eller så.

          Men får man lite sämre kol kan man gräva ner det ändå, för de delar som inte blivit kol blir kompost. Men då kan det givetvis ha viss betydelse vilka träslag man använt.

          Metoden som beskrivs med en burk i en kamin kallas "burk i burk" och är väldigt bra och rekommenderades på kursen jag gick. Men jag har ingen kamin så jag TLUDar i samband med utomhusmatlagning.

          Man lär behöva minst ett kg kol per kvm för att det ska göra märkbar skillnad på ens odling.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 07:18
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon