Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Att tillverka bio-kol
          rehn
          Inlägg 11-11-2013, 14:08
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 80
          Medlem sedan:
          13-04-2009
          Medlem nr: 22 279



          Hej
          Det pratas en del om bio-kol. Så här gör jag för att framställa sådant. Funkar även utmärkt som grill-kol

          Oljefat med uppskuret lock. 4 lufthål vid foten c:a 5 cm stora.
          Fylls med torr löv-ved, max 3 cm tjocka skivor eller pinnar. Placera dom grövsta i mitten
          Bifogad fil  07220002_K100.jpg ( 100.91k ) Antal nedladdningar: 172


          Placera lite tändved på toppen. Tänd på.
          Bifogad fil  07220006_K100.jpg ( 99.13k ) Antal nedladdningar: 230


          Lägg på en plåt med "rökhål"
          Bifogad fil  07220003_K100.jpg ( 100.2k ) Antal nedladdningar: 192


          När det hela har kommit igång ryker det häftigt så välj en dag när du inte har grannar eller andra som ogillar rök i lä.
          Bifogad fil  07220022_K100.jpg ( 100.13k ) Antal nedladdningar: 198


          För att hålla koll på hastigheten stryper jag lufttillförseln med sand vid lufthålen och en plåt över rökhålet.
          Känner med handen en bit från plåten för att kolla att det brinner jämt, om inte reglerar jag balansen med att justera sanden vid lufthålen.
          Brukar ta en 5-6 timmar för att få det genomkolat.
          Peta av locket och släck med vatten när klart.

          Tyvärr glömde jag att ta en bild på resultatet, men det brukar bli en halv tunna kol per gång.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          buffy
          Inlägg 16-11-2013, 08:41
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 380
          Medlem sedan:
          04-08-2006
          Medlem nr: 8 323



          Det går ypperligt med grillträkol, helst svensk. Min kursledare köpte från Skogens Kol. Att köpa stor mängd ger dock inte ett billigare kilopris än att köpa i vanliga påsar i butik.

          Bricketter är dock inte bra, de innehåller bindemedel.

          Man krossar träkolen genom att hälla den på t ex en pressenning och trampa på den tills den är i småbitar, som typ pinjenötter i storlek ungefär. Om man inte gitter krossa kolen så noga funkar den ändå, men då behöver man större mängd för att få effekt. Det är alltså för att inte behöva så stor mängd kol som man krossar den, en ekonomisk fråga.

          Blanda den i jorden kan man göra när som helst, det tar ett tag innan den "verkar" men väl iblandad funkar den i minst 10000 år =)

          Jag har blandat kol i jorden vid ny- och omplantering av växter och i mina odlingspallkragar och viktigast kanske, i komposten. Kolet påskyndar de biologiska nedbrytnings- och förädlingsprocesser som kompostering innebär och ger extra bra kompostjord.

          Eftersom jag gick den här kursen i september har jag ännu bara hunnit tillverka ca 50 liter krossad kol, men eftersom TLUD-matlagningen är så trevlig och effektiv (och man kan börja direkt, behöver inte vänta på perfekt glöd), så blir det så vi kommer att laga mat ute i fortsättningen, så det blir mer kol framöver. Vi fick ju en del ved nu i den stora stormen när många träd föll =/
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 07:12
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon