Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Tjära, Vad är egentligen...
          Christoffer
          Inlägg 05-03-2003, 10:10
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          1. Vad är egentligen tjära?
          2. Finns det i alla växter eller bildas det först när växter förbränns?
          3. Finns det olika typer av tjära?
          4. En gång luktade jag på en tjäratvål, men den luktade starkt svavel.
          Är det svavel i tjära?
          5. Det finns ju tjärafri tobak att köpa (jar röker inte själv), varför gör de
          inte det på vanliga cigaretter? Eller försvinner smaken då?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          KURT
          Inlägg 05-03-2003, 11:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          1.Det är en form av skydd för växten, i barrväxter brukar man kalla det kåda. Det består alltså av en blandning högmolekylära organiska föreningar. http://www.shenet.se/ravaror/kada.html
          http://www.claessons.com/tips/tratjara.htm

          2. Det finns alltså alltid i växter (olika mycket i olika växter), men det oxideras (och blir svart) när man torrdestillerar och extraherar tjäran.

          3. Olika växter har mycket olika sammansättning av hartser, därav blir det olika sorters tjära. Ofta gör man tjära av ved från barrträd (rötter som man grävt upp på en myrar innehåller mycket koda/harts och ger mycket tjära), men man kan också torrdestillera björknäver och få tjära från det (hartsen i nävern skyddar björken).

          4. Man tillsätter (tillsatte) svavel till tjärtvålen eftersom svavel är antibakteriellt, svavlet kommer alltså inte från tjäran.

          5. Hartserna är ju sammansatta av många olika kolföreningar, tar man bort/ eller minskar på dem så påverkar det säkert smaken (eftersom jag fortfarande har hjärnceller kvar så röker jag inte).
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 10-08-2025, 18:30
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon