CITAT (Berith @ 29-05-2014, 07:41)

Det är så (svärord!) självklart att vi behöver de svenska bönderna och deras produkter så att en sån här tråd egentligen skulle vara totalt löjligt onödig! Men tyvärr är det inte så, folk har svenska och andra produkter att välja mellan i affären och många väljer tydligen bort de svenska. För det är ju det dom gör - väljer
bort svenska produkter när dom väljer annat. Vågar knappt tänka tanken att det inte skulle finnas tex svensk mjölk, grädde och annat som kommer just ur mjölken. Eller kött, såklart ska det vara svenskt kött. Och då också från något slakteri i närheten. En stor eloge tex till de butiker som senaste veckorna inte tagit in danskt griskött.
Upptäckte häromdagen att en pizzeria i grannstaden skrev på matsedeln att dom använder endast svenskt kött. Toppenpizzeria!!

Ja du Berith man kan ju tycka att det är en självklarhet men idag vet man ju inte ens om mjölken och grädden är producerad av svenska bönder om man inte vet att det då ska vara en röd ko på Arlas förpackningar. Der räcker inte att det står Arla. Saknas den röda kon kan det lika gärna vara dansk grädde. Arla är ju ett Svensk-Danskt företag. Arla påstår dock att alla deras ekologiska produkter är 100% svenska. Själv tycker jag att mejerisidan idag är en djungel och man måste ofta läsa det finstilta för att få reda på innehåll och ursprung. Varför köpa vispgrädde med lägre fetthalt än 40% när lägre fetthalt betyder att förtjockningsmedel är tillsatt och kanske är gjord i Danmark av mjölk från kor som utfordrats med GMO-foder. Detta är bara exempel. Ockelbo Ost gör ost efter egna recept i flera andra länder , alltså inte av svenska råvaror vilket man skulle kunna tro av namnet, men förpackar och märker osten i Ockelbo.
Det är ju numera av konkurrensskäl tillåtet att använda GMO-foder i Sverige men eftersom kunderna vill ha GMO-fritt kräver en del mejerier bl.a. Arla, Norrmejerier, Falköpings mejeri och Gäfleortens mejeri fortsättningsvis GMO-fritt foder.