CITAT (GoSatta @ 03-01-2005, 17:12)
CITAT
man tar och fyller på vatten och tar ner pekfinger när vattnet kommer upp över nageln så är det rätt mängd vatten oavsätt hur många portioner ris ni har i kokaren, märkligt men sant!
Apropå riskokning - här kommer ett lite krångligare sätt, men så supergott!
Om man sedan fräser berberis (slags torkade mininypon) i smör och socker och häller över riset så är lyckan fullkomlig!
Persiskt ris
Jasminris blötlägges en stund i hett vatten. Koka upp en rejäl kastrull
(som har lock) med saltat vatten.
Koka riset däri cirkum 2 minuter. Inte för länge! Sila av i durkslag. Låt plattan vara på under tiden. Ställ kastrullen på plattan.
I kastrullen hälles en bottenskyla med olja (typ raps eller solrosolja).
Skeda i riset med försiktighet. Lägg hushållspapper över och lägg på locket så att det sluter tätt. Pappret ska sticka ut över sidorna.
Sätt plattan på 1:an. Låt stå och ånga 20 minuter.
Tag av från spisen.
Ställ kastrullen diskhon. Spola kallt vatten runt kastrullen en stund.
Låt stå en kort stund. Tag av locket.
Stjälp upp riset på ett fat eller liknande. Det har bildats en underbart knäckig skorpa. Mums