Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vad odlar ni som ni vill rekommendera?, Första våren med kolonilott!
          CeciliaR
          Inlägg 06-01-2015, 22:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 157
          Medlem sedan:
          07-09-2007
          Medlem nr: 12 378



          Jag sitter och går igenom gamla sparade trädgårdstidningar och börjar titta på fröer i förberedelse av första odlingssäsongen på min nyinförskaffade kolonilott. Längtar och gläds åt att det blir märkbart ljusare ute och våren inte är så långt borta smile.gif

          Bestämde mig i höstas för att följa Kerstins goda råd och odla i pallkragar och har införskaffat fyra stycken dubbla sådana men också två sandlådor med måtten 120x120x25 som jag hittade på rea och tänker använda som odlingslådor för potatis och perenna ätbara saker. Tror däremot inte att jag marktäcker under allt utan att jag ska gräva bort grässvålen och låta lådorna gå ner några centimeter i jorden. Har använt hösten sedan jag tog över lotten till att bygga en trefackskompost och måla den och mina lådor i vacker röd ockra. Tänkte klä dem med presenning på insidan och ett par cm upp på utsidan av nederkanten för att förhoppningsvis skydda dem från direktkontakt med jorden och få dem att hålla längre. Men åh, det är så mycket man vill göra så hur ska man hinna med att arbeta också undrar jag!?

          Jag har redan i en tidigare tråd fått goda råd av Kerstin, Piccante, Eva i Västerås och Rigoletto så jag tänkte fortsätta och hoppas på fler sådana! Jag vill gärna odla ätbart som jag kan plocka och äta av hela sommaren men har inga planer på att ta tillvara massor för vintern (har inte så mycket plats att förvara på i lägenheten) och jag undrar om ni har tips på er favorit/favoriter i köksträdgården och gärna även hur ni äter/tillagar dem? Vad är det godaste egenodlade ni vet? Jag märker att det är så otroligt lätt att svepas iväg av entusiasmen och handla på sig mängder av frön så vill försöka sålla lite och inte ta i så jag spricker första året. Tack på förhand!


           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          EKLO
          Inlägg 07-01-2015, 20:45
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 398
          Medlem sedan:
          10-08-2007
          Medlem nr: 11 952



          Hej,

          så roligt det låter, du kommer att få det underbart på lotten, goda luncher, gästabud...

          Viktigt att du har så mkt sol som möjligt på landen, men om det är ngt av dem som ligger med lite mer skugga någon liten del av dagen, ta då hänsyn till det i vad du odlar var, det gör stor skillnad. (I mina delvis skuggade sår jag spenat, sallat och potatis - det går, men även de blir bättre i mer sol)

          Jag odlar ganska mkt och har hunnit hålla på ett bra tag nu tycker jag. Går numera in för sånt som jag verkligen äter upp, och sånt som är roligt att bjuda på. Tänk på vad du brukar äta, vad du gillar för grönsaker. Dina egna kommer garanterat att bli tusen gånger godare!

          Jag tycker det är underbart att ha egen potatis, att ha egna palsternackor - gör framåt hösten gärna mos på hälften höstpotatis, hälften palster - gott! Så gärna palsternackan redan nu på hösten/vintern om du inte har tjäle, de mår bra av att få starta lite tidigare än andra på våren). Ärter och bönor är tacksamt - det är gott, det blir oftast mycket, färska bönor och ärter är dyrt och inte gott i handeln (kommer dessutom ofta från afrika!) Mest gillar jag brytärter.

          Mycket persilja. Mycket dill. Koriander. Lök. Fänkål. Rödbetor. Morötter. Massor av olika kålsorter (men dem förgror jag).
          En lite lurig men god sak är rotselleri (behöver förgros). Att koka centimetertjocka skivor av egenodlad rotselleri tills de blir "al dente", stek dem sedan i en klick smör och servera med en gosig sallad - gott!

          Och kanske viktigast av allt under sommaren: många olika sallatssorter, om man som jag äter mycket sallad och gillar att bjuda på en vacker sallad - olika former, färger - milda, bittra, frasiga, mjuka, röda, gröna, prickiga. Hållbarast o bäst på att stå länge är cossallad (som också kallas bindsallat eller romansallat).

          Ja se där ett litet axplock.

          Redigerat av EKLO: 07-01-2015, 20:53
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 00:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon