Hej,
lycka till med alltihop, låter som stora odlingar på gång, kul.
När det gäller jordar och näring - det är faktiskt riktigt kul att läsa på lite om det. Olika grödor behöver ju lite olika saker ... etc.
Jag har odlat grönsaker i ganska många år nu, började från början. Lärde efter hand. Jag brukar gödlsa lite med hönsgödsel och lite benmjöl på alla land innan jag sår, när jag sått och börjar klippa gräset lägger jag allt gräsklipp i landen som täckning - bra på många sätt. Sen stödgödslar jag vissa kväveslukande /näringsslukande växter även under säsongen, lite hönsgödsel blandat med vatten till en svag lösning, lite guldvatten ibland, lite nässelvatten ibland... Viktigast är nog att lära vilka växter som kräver mkt kväve - och vilka som inte. Gräs verkar vara en genomgående bra gödning för allt. Hönsgödsel är kväverikt och funkar bäst till bladgrönt. Frukter/rötter vill ha mer kalium i allmänhet, och fosfor.
Man får prova sig fram! Allas jordar är ju olika.
Men kolla lite i trädgårdsböcker (t ex Lena Israelssons "bibel" om köksväxtodling), det är kul att lära sig. Kalk tvistar de lärde om...
lycka till!
Redigerat av EKLO: 29-03-2015, 18:28
|