Flera grönsaker kan sås på hösten, t.ex. morot, palsternacka, svartrot. Dock har det blivit mer problematiskt i södra delarna av Sverige eftersom vintrarna är så "dåliga" som de är. Fröna lockas att gro för tidigt och sedan kommer frostperioder och åter blidväder. När dessa temperaturväxlingar upprepas för många gånger, överlever inte groddplantorna till våren. Jag har helt slutat med höstsådd efter ett flertal misslyckanden.
Man behöver heller inte vara extremt tidig på våren för att lyckas med sin sådd och få ett bra odlingsresultat. Alla fröer har en minimitemperatur för groning, men också en optimal temperatur. Sår man tidigt gror plantorna långsamt och tillväxten är "seg". Men väntar man till jordtemperaturen är högre sker groningen snabbare och då är oftast förutsättningarna för plantutveckling mer gynnsamma. Det kan mycket väl hända att en sådd en månad efter förstasådden ger ett bättre slutresultat.
|