Fruktmögel är mycket sortberoende - det är hart när omöjligt att inte få den i några frukter på vissa äppelsorter. Men man kan påverka omfattningen av den genom att följa råden som gavs innan - dvs att kompostera all angripen frukt på marken och i trädet och inte låta dem hänga kvar på vintern som "fruktmumier".
Man kan också påverka genom kartgallring. Transparente Blanche t ex som sätter många kart kan man i slutet av juli (när de kartgallrat sig själva) gallra så att frukterna hänger glest. Det är frukter som hänger emot varandra som drabbas först.
Jag tror inte att fruktmögel sprids i första hand genom beskärningsverktygen, men det gör däremot andra, mer elakartade svampar. Man kan hålla ganska bra hygien genom att mellan varje träd doppa sekatör och såg i kokhett vatten (kaffepannan...) eller tvätta dem med en trasa t-sprit.
Skärpan i verktygen har inte heller med fruktmögel att göra, men är viktigt om man vill att beskärningen ska leda till att träden blir starkare och förblir friska i övrigt. Det är lätt att slipa till sekatörbladet, och det blir en vana så småningom. Gör man det mellan varje träd eller någon gång i timmen så behövs inte lång tid heller.
Jag brukar ha flera lösa skär med mig, och så byter jag dem under dagen. Väl hemma slipar jag upp dem medan middagssoppan kokar, och till nästa dag har jag 5-10 skarpa skär igen... Men då slipar jag dem även några gånger under dagen, som ett finputs så där. Beskär man bara ett par träd i den egna trädgården behöver man bara ett extra skärblad för att hålla saxen vass under arbetet.
--------------------
|