Generellt kan man säga att bor du i zon IV är det på gränsen till vad gravensteiner klarar. Discovery bör du nog inte ens tänka på. Aroma (amorosa) är nog den sort som ligger bäst till.
Vill man VÄLDIGT gärna ha någon äppelsort som normalt inte anses klara zonkraven finns det vissa knep och omständigheter som gör att man kan sänka zontalen i trädgården. Vinterhärdighet är primärt inte en fråga om hur kallt det är på vintern utan hur varmt det är på sommaren då träden lagar upp energi för att klara vintern. Bättre sommar=mer energi. Har du då ett parti i trädgården där temperaturen är någorlunda hög och jämn på sommaren kan detta fungera. Jorden bör vara lätt, men ändå mullrik. Läget bör vara vindskyddat och soligt. Kan du åstadkomma alla dessa faktorer kan du anse att det är zon III, kanske t.o.m. zon II.
Sen skadar det aldrig att prova ändå. Zonangivelser är, som du förstår av ovan nämnda faktorer, ett ganska grovt instrument. Förbättrande åtgärder för värmen i trädgården, en viss försiktighet i valet av äppelsort samt god etablering kan betyda att det fungerar ändå. Hårt arbete ger resultat.
Annars finns det många andra äppelsorter som är säkrare kort hos dig: Personligen tycker jag att Lobo och Signe Tillisch är goda äppelsorter och dessa skulle säkert kunna gå hos dig. Om din syster går trädgårdsutbildning och ska gå ympkurs är det inte omöjligt att hon får möjlighet att ympa udda sorter som kan visa sig ha fantastiskt odlingsvärde. Våga prova!
Vad gäller sjukdommar är det svårt att säga eftersom det helt och hållet beror på läget. Ett äppelträd drabbas oftast av sjukdommar för att det inte trivs på platsen och därmed har dålig motståndskraft mot sjukdomsangrepp. Aroma anser jag är relativt motståndskraftig mot skorv. Däremot drabbas den ofta av gloesporium och är stötkänslig. Gravensteiner är sällan helt fri från skorv och bladlöss, men ändå odlingsvärd. Discovery är väl den sort som jag anser är friskast, men kan å andra sidan vara svåretablerad då den är något långsamväxande. Sjukdommar förbyggs bäst genom balanserad beskärning och kartgallring.
|