CITAT (snofsan @ 15-03-2005, 22:00)
I Skåne är det inte alls ovanligt att man beskär fruktträden så hårt som fotona visar. Man ser ju dessutom att de nya grenarna är kraftiga och ganska väl fördelade. Många föredrar att dessutom så småningom ta bort de uppåtväxande grenarna och se till att de övriga sätter lagom antal smågrenar för att bilda en lägre men vacker och välvuxen krona i sidled. Då blir frukten mycket lättare att plocka.
På skånska Österlen där det finns många äppelodlingar ser man enbart sådan beskärning.
Du kan inte jämföra fruktträden i de professionella fruktodlingarna på Österlen med de fruktträd som finns i villaträdgårdar. Yrkesmässiga fruktträd är enbart till för att producera frukt och beskärs enligt mycket utstuderade principer för att ge maximal skörd. Dessa beskärningsprinciper bygger på ett system med växtskyddsbehandlingar, körbaneavstånd, rotbeskärning, svagväxande grundstammar, antal blad i förhållande till mängden frukt m.m. Dessutom är kulturtiden för dessa tätplanteringar mellan 15-30 år. En dylik beskärningmetod är inget vi ska tillämpa i våra villaträdgårdar om man inte har väldigt god kunskap och erfarenhet.
Det är inte riktigt sant att det enbart finns denna typ av träd vid Österlens fruktodlingar. En hel del kronträd av äpple som beskärs efter en äldre metod med större radavstånd och betydligt längre kulturtid och mer starkväxande grundstam, finns kvar. Anledningen till att man har gått från detta är att det tar betydligt längre tid att få en bra skörd på ett kronträd än på ett knipträd (som ofta är den trädtyp som förekommer i tätplanteringar)