Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Koka vatten..., Försvinner kalket då?
          neena
          Inlägg 23-03-2005, 22:20
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 48
          Medlem sedan:
          20-08-2003
          Medlem nr: 2 170



          Hallå alla krukväxtentusiaster!

          Jag behandlar (som många andra här) mina växter som om de vore mina egna barn och går därför igenom ganska mycket besvär för att få dem att må bra. Till exempel så kokar jag alltid vattnet till krukväxterna för att få bort kalket (som jag läst på flera ställen att man kan göra).

          Jag hade förut problem med att det översta jordlagret alltid fick en ful vit-gul kalkbeläggning och att växter som duschats med vatten rätt ur kranen fick små intorkade "kalkdroppar" på bladen. Detta har i princip försvunnit helt sedan jag började koka vattnet före jag vattnar (naturligtvis får det kallna till rumstemp först).

          Finns det fler som gör som jag och/eller finns det något enklare sätt!? Vet att regnvatten är bra, men det är lite svårt att samla in när man bor i lägenhet... Finns det någt medel/pulver eller dyl. som man kan hälla i kranvattnet för att det skall bli mer kalkfritt?

          Tacksam för svar!
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Tapio
          Inlägg 24-03-2005, 13:11
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 400
          Medlem sedan:
          05-10-2003
          Medlem nr: 2 402



          CITAT (kiki @ 24-03-2005, 08:28)
          Det enda jag kan tänka mig hjälpte när du kokade vattnet är samma sak som händer här varje morgon..

          Vi har eget vatten med massor av kalk i, och när vi kokar tevatten i vattenkokaren Delar av kalken har liksom materialiserat sig och svävar omkring på botten.

          Halaj!

          Jo, det handlar om mättnadsgrad. Med det flesta ämnen som man kan lösa i vatten brukar lösligheten öka med ökande temperatur.

          Ex. Salt i vatten.
          Man tager ett glas vatten och häller i en tesked koksalt. Allt löses upp. Fortsätter man att hälla i mer salt så kommer man till en gräns där vattnet inte längre kan lösa upp saltet, utan det lägger sig på botten hur mycket man än rör om. Man har då nått 100% mättnad. Värmer man denna blandning i mikron t.ex. så kommer en del av saltet på botten att lösas upp i vattnet. Lösligheten har ökat. Man når en ny jämvikt. Slår man nu över detta varma vatten (utan saltet på botten) i ett annat glas som man ställer i kylskåpet så kommer det extra saltet som man kunde lösa upp i mikron att fällas ut och lägga sig på botten av glaset.

          Detta om mättnad.
          Nu kommer det kluriga. Med kalk är det tvärtom! Lösligheten_minskar_med ökad temperatur! Varför? Inte en aning, men så är det.

          I alla fall, man kan med upphettning separera/fälla ut en del av kalken i vatten. Koka bort den går INTE.

          Har man hängt med i ovanstående så har man förklaringen till att man måste kalka av kaffebryggaren lite då och då.

          //T
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 04-08-2025, 01:24
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon