Saffransglass med hallonsås
3 äggulor ½ dl florsocker ½ dl honung 1 pkt saffran (½ g) 1 dl vispgrädde 2 dl matlagningsyoghurt
Sås: 4 dl djupfrysta hallon, ca 300 g florsocker ev vatten 1 Vispa äggulor, florsocker, honung och saffran till en pösig smet. 2 Vispa grädden. 3 Blanda äggsmet, matlagningsyoghurt och grädde i en form. 4 Frys glassen minst 6 timmar. 5 Tina hallonen och kör dem i en mixer. Smaksätt med florsocker. Späd med vatten om såsen är för tjock. 6 Ta fram glassen 5 minuter före servering och servera med hallonsåsen till.
Hedmans Saffran-Vanilj och Honungssnaps
1 kuvert äkta saffran 1 vaniljstång Honung Brännvin Special
Stöt saffran i en mortel och häll i brännvin så att det löser sig. Häll över i en glasburk. Snitta vaniljstången och gröp ur kärnorna. Lägg ner allt detta i burken - på med locket och låt burken stå två veckor. Sila essensen genom ett kaffefilter och blanda ut med Brännvin Special till lagom smak. Koka upp honung och tillsätt även detta efter smak. Låt stå en vecka och sila sedan genom kaffefilter några gånger. Snapsen är vackert gul när den klarnar.
Squashgatäng med saffran (4-6 personer)
1/2 påse Saffran 5 st. medelstora Squash 12 msk olja 5 st ägg Salt och Peppar
Skala och skär squashen i tunna skivor. Skala och hacka lökarna. Stek lökarna i olja tills de får en gyllene färg, tillsätt sedan squashen och stek även dem. Lös saffranet i lite kokt vatten och häll den sedan över squashen. Knäck äggen i en skål och rör om ordentligt och tillsätt sedan salt och peppar. När squashen kallnat blandas äggen och squashen ordentligt. Häll oljan i en ugnsäker form och sätt in den i ugnen på 175 grader. När oljan blivit het tar du ut formen försiktigt och häller squashsmeten i den. Sätt in formen i ugnen igen och grädda i ca 45 minuter tills den är gyllenefärgad.
--------------------
" Vänlighet är den gyllene kedja som håller ihop samhället."
|