Det är så enkelt så. Jag samlar massor med blommor o noppar av allt det gula. Inget grönt får vara med.
3 l avnoppade maskrosor
4 l kokande vatten
3 citroner (normalstora och saftiga)
1,7 kg strösocker
Det kokande vattnet slås över blombladen o får stå 12 timmar. Silas därefter genom en ren handduk. Sockret o de skivade citronerna tillsätts.
Låt stå i rumstemperatur i öppen kruka eller hink, med handduk över i drygt 2 1/2 vecka tills det slutat bubbla.
Minsta ansats till mögel måstebort direkt.
Citronerna tas bort efter en vecka.
Filtrera alltsammans genom ett pappersfilter (kaffefilter går bra). Gärna 2 ggr så blir bottensatsen mindre.
Sen har man ett simmigt starkvin som genast buteljeras på rena flaskor o korkas.
Vinet blir fylligare och mindre sött om det lagras några år.
Och glöm inte att man kan äta maskrosrötterna som rotfrukter...