Talade mat med en kompis i tel och kom in på "det äckligate som finns" och fann att det nog är kalakukko (elelr hur det nu stavas) - eller har jag blandat ihop det med ngt annat? Kalakukko är vad jag minns ngt fr Karelen - som en grovlimpa med mujkor i - mujkor är dom pyttesmå fiskarna som brukar finnas på finska smörgåsbord - små rökta med huvud o allt - gott. Men mujkorna i limpan är liksom kokta och sönderfallna och ögon ligger lite här o där. Har inte finland ngn socialstyrelse eller liknande som talat om att murklor är giftigt - man äter det ju i Finland - man serverar det på restauranger och man vet hur man skall anrätta det - är det bara i Sverige som murklorna är giftiga??? I Finland gör man en massa gott av havtorn - växer det i sverige??? Jag köpte en dyr liten buske förra året - den var tre kvistar - nu är den bara en! Så några bär lär det dröja innan jag får.
|