Eftersom min man är en äkta karelare har jag ätit äkta hemlagad kukko många gånger. Inte bara tupp med fiskfyllning utan också tupp med rotfrukter och kött. (kala=fisk, kukko=tupp)
Svärmors kukko är super-, super-, supergott! Och helt annat än de läbbiga varianter som säljs i butiker och på torgen till turister!
Det är en konst att göra en riktig kukko. Brödet (rågsurdeg) måste vara av exakt rätt tjocklek och gräddas i exakt rätt temperatur för att inte spricka. (Kukkon har ju kommit till för att karlfolket lätt skulle kunna ta med en hel måltid till skogs, brödskalet fungerar dessutom som dagens plastburkar).
Fyllningen varierar men blandningen av mujka (=siklöja) och fläsk har blivit mest berömd eftersom det låter så äckligt. Men i själva verket är det inte så läbbigt. Fläskets funktion är att göra fyllningen saftig och insidan av brödet mjukt - en rätt tillagad kukko är inte alls flottig. Och siklöjorna ger inte mera än fisksmaken eftersom brödet är så länge i ugnen att de blir helt mjuka. Man skall inte märka ett endaste ett fiskben om kukkon är korrekt tillagad.
Så till murklorna. Jo, de är giftiga också i Finland. Men vi förväller och förväller och förväller...
Det finns också en viss mentalitetsskillnad som kanske tydligast märktes i samband med Tjernobyl-katastrofen. Medan ni i Sverige gjorde det enda rätta och försökte skydda er från strålningen så långt det bara var möjligt ryckte majoriteten av finländarna på axlarna och fortsatte leva som förut. Plockade svamp och bär och jagade som vanligt...
Det är lite så med murklorna också... Det har man ju alltid ätit, resonerar finländaren...
Och sedan havstornet... Vi har rikligt med havstorn längs kusterna och också många som plockar och förädlar bären till saft, sylt, curd, gele o.s.v.
Buskarna är stickiga och bären sitter som fastlimmade så det är inget lätt jobb. Därför har man under flera år jobbat med att förädla fram härdiga, inte fullt så taggiga buskar som ger rikligt med bär.
Bäst är "Romeo och Julia". Man måste alltid ha både han- och honbuskar för att få bär och buskarna ska dessutom odlas i full sol i kalkrik, mager och ogräsfri jord. Det tar några år innan man får första skörden.
Hoppas du blev klokare, Gunvor!
Mulle