Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Solis eller ngn annan med finska rötter
          gunvor
          Inlägg 06-06-2005, 21:19
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 758
          Medlem sedan:
          09-09-2004
          Medlem nr: 4 450



          Talade mat med en kompis i tel och kom in på "det äckligate som finns" och fann att det nog är kalakukko (elelr hur det nu stavas) - eller har jag blandat ihop det med ngt annat? Kalakukko är vad jag minns ngt fr Karelen - som en grovlimpa med mujkor i - mujkor är dom pyttesmå fiskarna som brukar finnas på finska smörgåsbord - små rökta med huvud o allt - gott. Men mujkorna i limpan är liksom kokta och sönderfallna och ögon ligger lite här o där.
          Har inte finland ngn socialstyrelse eller liknande som talat om att murklor är giftigt - man äter det ju i Finland - man serverar det på restauranger och man vet hur man skall anrätta det - är det bara i Sverige som murklorna är giftiga???
          I Finland gör man en massa gott av havtorn - växer det i sverige??? Jag köpte en dyr liten buske förra året - den var tre kvistar - nu är den bara en! Så några bär lär det dröja innan jag får.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          mulle
          Inlägg 07-06-2005, 07:48
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 629
          Medlem sedan:
          13-07-2004
          Medlem nr: 4 069



          Eftersom min man är en äkta karelare har jag ätit äkta hemlagad kukko många gånger. Inte bara tupp med fiskfyllning utan också tupp med rotfrukter och kött. (kala=fisk, kukko=tupp)
          Svärmors kukko är super-, super-, supergott! Och helt annat än de läbbiga varianter som säljs i butiker och på torgen till turister!
          Det är en konst att göra en riktig kukko. Brödet (rågsurdeg) måste vara av exakt rätt tjocklek och gräddas i exakt rätt temperatur för att inte spricka. (Kukkon har ju kommit till för att karlfolket lätt skulle kunna ta med en hel måltid till skogs, brödskalet fungerar dessutom som dagens plastburkar).
          Fyllningen varierar men blandningen av mujka (=siklöja) och fläsk har blivit mest berömd eftersom det låter så äckligt. Men i själva verket är det inte så läbbigt. Fläskets funktion är att göra fyllningen saftig och insidan av brödet mjukt - en rätt tillagad kukko är inte alls flottig. Och siklöjorna ger inte mera än fisksmaken eftersom brödet är så länge i ugnen att de blir helt mjuka. Man skall inte märka ett endaste ett fiskben om kukkon är korrekt tillagad.
          rolleyes.gif
          Så till murklorna. Jo, de är giftiga också i Finland. Men vi förväller och förväller och förväller...
          Det finns också en viss mentalitetsskillnad som kanske tydligast märktes i samband med Tjernobyl-katastrofen. Medan ni i Sverige gjorde det enda rätta och försökte skydda er från strålningen så långt det bara var möjligt ryckte majoriteten av finländarna på axlarna och fortsatte leva som förut. Plockade svamp och bär och jagade som vanligt...
          Det är lite så med murklorna också... Det har man ju alltid ätit, resonerar finländaren...
          unsure.gif
          Och sedan havstornet... Vi har rikligt med havstorn längs kusterna och också många som plockar och förädlar bären till saft, sylt, curd, gele o.s.v.
          Buskarna är stickiga och bären sitter som fastlimmade så det är inget lätt jobb. Därför har man under flera år jobbat med att förädla fram härdiga, inte fullt så taggiga buskar som ger rikligt med bär.
          Bäst är "Romeo och Julia". Man måste alltid ha både han- och honbuskar för att få bär och buskarna ska dessutom odlas i full sol i kalkrik, mager och ogräsfri jord. Det tar några år innan man får första skörden.
          Hoppas du blev klokare, Gunvor!
          smile.gif
          Mulle
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          gunvor   Solis eller ngn annan med finska rötter   06-06-2005, 21:19
          Felix matte   Var kommer Murklorna in??? Saxat från nätet Matr...   06-06-2005, 21:25
          gunvor   Tackar - murklorna - jag hur dom kom in - bara all...   06-06-2005, 21:29
          Felix matte   Ingen aning :rolleyes:   06-06-2005, 21:36
          Hannele   Felix matte glömde fläsket, man ska ha med både f...   06-06-2005, 21:45
          Felix matte   Felix matte glömde fläsket, man ska ha med både f...   06-06-2005, 21:47
          Ljusalfheim   ååååh det är så gott!! :wub:   06-06-2005, 21:51
          Felix matte   Ja där ser man... Smaken är som......   06-06-2005, 21:53
          solis   ---   06-06-2005, 22:12
          Hannele   Ja, så är det med mycket. (Fast själv har jag änd...   06-06-2005, 22:24
          Kattgräs   Ja, havtorn växer i Sverige. Havto...   06-06-2005, 23:59
          gunvor   Ja där ser man... Smaken är som.... :D Beror vä...   07-06-2005, 07:02
          Anne R   Kalakukko är jättegott! Iallafall "förpac...   07-06-2005, 07:18
          Hannele   Då serverade din mormor inbakad fisk, inte kalaku...   07-06-2005, 07:50
          Anne R   Min moromor serverade äkta Kalakukko och inget ann...   07-06-2005, 08:11
          gunvor   Ok - jag tror att siklöja är det man i Finland kal...   07-06-2005, 08:12
          zeppo   Den bästa kalakukko köper man på salutorget i Kuop...   07-06-2005, 13:24
          JonasQ   Måste tillstå att fast jag bor i Finland har jag a...   07-06-2005, 14:04
          Eko   :wub: :wub: :wub: Oavsett sma...   10-06-2005, 19:34
          Eko   Ingen aning :rolleyes:[/quote] Det...   10-06-2005, 19:35
          zeppo   Hon har helt rätt. Jag är också fr...   11-06-2005, 08:48
          gunvor   Tack för all fin info. Betr havtornet så har jag j...   11-06-2005, 09:39
          Kattgräs   Det beror på var du bor. Här i Stockholmstrakten f...   11-06-2005, 15:51
          Inga från Närke   Håller med. Det är bland det första jag köper när...   11-06-2005, 17:26
          Vicke   Jag bor också i Finland men har aldrig ätit kalaku...   12-06-2005, 15:36
          Eko   Har du någonsin smakat på det?   12-06-2005, 15:40


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-09-2025, 10:34
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon